Süüdistuse järgi nõudis Ago Kalmer tänavu jaanuaris Pärnu linnapealt vastutasuks toetuse eest volikogus 72 000 euro maksmist linna vahenditest ning ähvardas keeldumise korral hakata koalitsiooni vastu töötama. Kuritegu jäi lõpule viimata, sest linnapea sellise tehinguga ei nõustunud.

„Nõudmise taustaks on aastatepikkune vaidlus Kalmeri ainuomandis oleva ettevõtte Parem Kallas ja Pärnu linnavalitsuse vahel, kus linn on nõus tasuma osaühingule Räämal asuva krundi eest üht omandamishinda, kuid Kalmer nõuab ligi kolm korda suuremat summat. Vaidluse lahendamist Kalmerile kuuluva osaühingu kasuks ja altkäemaksuna 72 tuhande euro või selle väärtuses linna kinnisvara üleandmist osaühingule Kalmer linnapealt nõudiski, ähvardades keeldumise korral kasutada oma positsiooni koalitsioonierakonda kuuluva volikogu liikmena,“ selgitas prokurör Küllike Kask.

„Läbirääkimiste pidamine pole mõistagi keelatud, kuid päris kindlasti ei tohi kasutada isiklike ärihuvide realiseerimiseks oma positsiooni volikogu liikmena,“ rõhutas prokurör.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler märkis, et kohalikku omavalitsusse tööle asudes peab inimene selgelt aru saama, miks ta seda teeb. „Töö eesmärk peab olema avaliku elu parem korraldamine ning ausalt ja läbipaistvalt avalike vahendite kasutamine,“ sõnas Ombler.

„Isikliku kasu tagaajamine avalikus sektoris on ebaeetiline ning viib pahatihti ka õigusrikkumiseni. Hoiame kindlasti ka edaspidi silma peal omavalitsustes toimuval,“ ütles keskkriminaalpolitsei büroojuht.

Kriminaalmenetluse viis läbi Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.