Viimastel nädalatel on Saaremaal juhtunud kaks tuleõnnetust, mille põhjused olid erinevad, kuid sarnanesid nad selle poolest, et eluruumides puudusid suitsuandurid. Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusejärelvalve alal Indrek Laanepõld rõhutab, et inimestele peab selgeks saama, et suitsuandur ei ole lihtsalt mingi mõttetu vidin, mida päästeamet nõuab, vaid siiski elupäästja. „Inimene ise ei pruugi põlengut avastada juba algstaadiumis, nõuetekohaselt paigaldatud ja hooldatud suitsuandur aga küll. Tulekahju võimalikult varakult avastamine võimaldab nii majaelanikel kui ka päästjatel olukorrale kiiresti reageerida ning just kiirus on võtmeteguriks elude päästmisel ja kahjude vähendamisel,“ selgitab Laanepõld ning lisab, et suitsuandurite olemasolul oleks võinud mõlemad juhtumid lõppeda tõenäoliselt vaid tahma- ja veekahjustustega, mitte hukkunute ja haiglaravi vajanud kannatanutega.

Positiivseid näiteid suitsuanduri vajalikkusest on päästeametil küllaga. Üks viimaseid on Raplamaalt, kus suitsuandur päästis suuremast tuleõnnetusest kaks alkoholi tarbinud noort meest, kes süüa tehes tukkuma olid jäänud. Läänemaal aga andis andur keldrist alguse saanud tulekahjust märku lapsele ja tema emale ning ka nemad pääsesid vaid ehmatusega.

11. juulil põles Muhu vallas Pädaste külas puidust talumaja. Majas elanud 89-aastane naine läks naabrite juurde põlengust teatama, tema 56-aastane poeg oli iseseisvalt liikunud koridori, kust aitasid ta enne päästjate saabumist välja naabrid. Tulekahju tagajärjel hoone hävis.

3. juulil kell 3.26 sai häirekeskus teate tulekahjust Lääne-Saare vallas Astes Saare tänaval. Tulekahju tagajärjel hukkusid 63-aastane naine ning 56-aastane mees. Kaks kannatanut viidi haiglasse.