Põhja päästekeskus

25. detsember – 28. detsember

Tallinn:

25. detsembril kell 9.36 teatati, et Lasnamäel Arbu tänaval põleb ühe kortermaja koridoris elektrikilp. Päästjad kustutasid põlengu.

25. detsembril kell 20.38 teatati, et Lasnamäel Läänemere teel põleb pargitud sõiduauto. Päästjad kustutasid põlengu.

27. detsembril kell 00.18 sai Häirekeskus teate tulekahjust Piritalt Mesila teelt. Päästemeeskondade saabudes põlesid kahekorruselise elumaja teise korruse rõdu, osaliselt garaaž ning erinevad esemed väljas maja kõrval. Majaelanikud olid väljunud hoonest iseseisvalt, päästjad kustutasid põlengu kella 1.05ks. Põlengu tekkepõhjuse selgitab uurimine.

27. detsembril kell 14.22 teatati, et Kristiines Laine tänaval on süttinud põlema maja ja garaažiga kokku ehitatud abihoone. Põlengu suurus oli ligikaudu 100 ruutmeetrit. Päästjad suutsid hoida ära tule leviku elumajale ja kustutasid põlengu kella 17.54ks. Põlengu tekkepõhjuse selgitab uurimine.

Harjumaa:

Möödunud päevade jooksul oli tuul tavapärasest tugevam. Tallinnas ja Harjumaal käisid päästjad viimase kolme ööpäeva jooksul 11 korral loodusjõududest põhjustatud sündmuseid lahendamas. Midagi tõsist ei juhtunud, enamuses oli vaja vabastada teid ja elektriliine murdnud puudest ja okstest, tuulega lendas lahti ka ühe Suur-Sõjamäe tänava bussipeatuse katus.

Lõuna päästekeskus

Operatiivsündmused 23.-25. detsember

Tartumaa:

23. detsembril kl 16.47 said päästjad väljakutse Nõo valda Järiste külla, kus nad kõrvaldasid kahel kokku põrganud autol süttimisohu ja andsid kannatanud üle kiirabile.

23. detsembril kella 17.22 teatati häirekeskusele tulekahjust Kallaste linnas Võidu tänaval. Kümne minutuga kohale jõudnud Kallaste vabatahtlikud päästjad asusid kohe kustutama lahtise leegiga põlevat elumaja (10 x 12 m) ja selle kluge ehitatud kõrvalhoonet (10 x 10 m). Sündmuskohale sõitsid veel päästjad Alatskivilt, Tartust ja Mustveest. Hoiti ära tule levik lähedalolevale naabermajale. Kustutustööd lõpetati kella 22.21 ajal. Seinte sees hõõguvat saepuru käidi kustutamas ka 24. detsembri hommikul. Elumaja ja kõrvlhoone muutusid kasutuskõlbmatuks, inimesed kannatada ei saanud. Sündmuskohta uurinud menetlusinspektori hinnangul sai põleng alguse elumajaga kokku ehitatud garaažist.

24. detsembril kl 15.32 said päästjad väljakutse Tartu linna Savi tänavale, kus elumaja keldrisse ehitatud saunas oli puhkenud tulekahju. Päästjad selgitasid välja, et põlema oli süttinud leiliruumi vahelagi korstna ümbruses. Päästjad kustutasid põlengu mõne minutiga ja tuulutasid ruumid, inimesed kannatada ei saanud. Päästetööde juhi hinnangul ei olnud kerisekorsten õigesti paigaldatud.

Lääne päästekeskus

Sündmuste info 25.- 28. Detsember

Raplamaa:

25. detsembril kell 21.59 said päästjad väljakutse Järvakanti Mäe tänavale, kus oli ühekordse puumaja koridoris suitsu. Selgus, et ühes korteris ajas pliit suitsu sisse. Päästjad kustutasid tule pliidi all, sest omanikule oli kehtestatud kütmise keeld.

Amet paneb südamele, et kütmise keelu kehtestamine on elanike enda huvides, sest sääraste kollete kütmine on vastutustundetu ning ka ebaseaduslik.

26. detsembril kell 15.10 teatati häirekeskusele, et Rapla vallas Purila külas Härgla teel oli puidutööstuse ventilatsioonist leek väljas. Sündmuskohal selgus, et peaventilaator oli saepuruga ummistunud ja ülekuumenenud. Põleng kustutati kell 16.22.

26. detsembril kell 17.15 said päästjad väljakutse Märjamaa valda Kasti külla, kus põles elumaja lahtise leegiga. Päästjad tõid põlevad majast välja 10 koerakutsikat. Põleng likvideeriti kell 19.15, hoone oli peale põlengut elamiskõlbmatu. Sündmusele reageerisid Märjamaa, Pärnu-Jaagupi ja Rapla kutselised ning Valgu vabatahtlikud päästjad.

27. detsembril kell 11.28 said päästjad samasse kohta väljakutse, sest põlenud elumaja katus tossas taas. Päästjad likvideerisid uuesti süttinud tulekolded kell 12.05.

26. detsembril kell 17.56 teatati häirekeskusele, et Kohila vallas Urge külas oli toimunud kahe sõiduauto kokkupõrge. Päästjad eemaldasid sõidukitelt süttimisohu.

27. detsembril kell 13.38 teatati häirekeskusele, et Kohilas Nurme tänaval põles sauna eesruum. Päästjad likvideerisid põlengu kell 14.54.

27. detsembril kell 14.43 said päästjad väljakutse Raplasse Veetorni tänavale, kus põles 3x5meetrine kuur. Sündmuskohal selgus, et tegemist oli isetehtud küttekolde kasutamisega. Päästjad eemaldasid süttimisohtliku küttekolde ja tegid selgitustööd.

27. detsembril kell 18.05 said päästjad väljakutse Rapla valda Kuku külla, kus põles elektriposti otsas kaabel. Päästjate kohale jõudes post enam ei põlenud, päästjad turvasid sündmuskohta elektrike saabumiseni.

Pärnumaa:

26. detsembril kell 11.25 said päästjad väljakutse Saarde valda Kanakülla, kus oli sõiduauto teelt välja sõitnud. Päästjad likvideerisid sõidukil süttimisohu.

Läänemaa:

25. detsembril kell 12.42 teatati häirekeskusele, et Haapsalus Kuuse tänaval oli sõiduautol kütusepaak katki ja bensiin jooksis tänavale. Päästjad kogusid mahavalgunud reostuse saepuruga kokku.

Hiiumaa:

25. detsembril kell 17.28 said päästjad väljakutse Hiiu valda Kõrgessaare alevikku, kus põles umbes 10 ruutmeetrit kulu. Esialgsel hinnangul võis põleng alguse saada raketist.

Ida päästekeskus

Sündmuste ülevaade 25.-28.12

Lääne-Virumaa:

27. detsembril kell 14:53 teatati häirekeskusele tulekahjust Tapa linnas Rohelisel tänaval. Esialgse info kohaselt võisid hoones sees olla lapsed. Päästjate sündmuskohale jõudes põles kahekordne tühi saunahoone mõõtmetega 30mx30m. Päästjad hoonest kedagi ei leidnud. Kell 15.30 pandi tule levikule piir ja kella neljaks kustutati lõplikult.

27. detsembril kella 1:15 ajal eemaldasid päästjad suure puu teelt Simunamäe külas Viru-Nigula vallas.

26. detsembri õhtul said päästjad kaks väljakutset tugevast tuulest põhjustatud sündmustele. Kell 22:16 Ilumäe külla, Vihula vald ja kell 22:00 Palasi külla, Vinni vald. Puud eemaldasid vabatahtlikud päästjad.

Ida-Virumaa:

27. detsembril kella 13.19 ajal teatati häirekeskusele, et Iisakus R.T.Hanseni tänaval on ühes korteris elektrijuhtmed seinas põlema süttinud. Päästjate kohale jõudes selgus, et kärssama oli hakanud pistikupesasse lastud ehitusvaht. Kui kõrvale jätta asjaolu, et ehitusvaht ja elektrijuhtmed just parim kooslus ei ole, siis Ida päästekeskuse menetleja Madis Tinnuri näeb siin hoopis suuremat ohtu: „Juhtmete soojenemine viitab sellele, et süsteemis on ülekoormus ehk tegelik tuleoht peitub vooluvõrku ühendatud tarbijates.“

Tinnuri sõnul tekib eriti suur oht külmal ajal, kui vooluvõrku ühendatakse lisaküttekehasid (elektriradiaatorid, puhurid jm). „Kui juhtmestik on vana või on oluliselt suurenenud kasutatavate elektriseadmete tarbitav võimsus, tuleks süsteem lasta spetsialistil üle kontrollida,“ selgitas menetleja.

Oma kodust tuleohutust saab igaüks kontrollida internetileheküljel www.kodutuleohutuks.ee. Samuti saab tuleohutusalaseid nõuandeid küsida veebiennetajalt ja päästeala infotelefonilt 1542.

27. detsembril kella 04.02 ajal teatati häirekeskusele, et Narva linnas Kreenholmi tänaval põleb sõiduk. Põleng kustutati kella 04.24ks.

26. detsembril kella 19.30 ajal kustutasid päästjad Kohtla-Järvel Virmalise tänaval kortermaja keldris põlenud prahi.

26. detsembril kella 15.42 ajal teatati häirekeskusele tulekahjust Mäetagusel pargi tänaval, kus majutushoone abiruumis süttis tehnosüsteemide plastik. Päästjate kohale jõudes oli põleng oma jõududega kustutatud ning päästjad kontrollisid ruumi üle. Keegi kannatada ei saanud.

26. detsembril kella 10.41 ajal teatati häirekeskusele, et Iisakus Tartu maanteel on maja korstnas süttinud tahm. Päästjad kustutasid põlengu ning selgitasid elanikele, et sellised õnnetused juhtuvad korralikult puhastamata korstnas ning selle vältimiseks tuleb vastavalt vajadusele puhastada korstnat, eramajas on kohustuslik iga viie aasta tagant kutsuda kutsetunnistusega korstnapühkija.

Viru Keemia Grupi tootmisterritooriumil süttis koksikuup

25. detsembril, süttis Kohtla-Järvel Viru Keemia Grupi tehnoloogilisel seadmel põlevkiviõliga koksikuup. Häirekeskusele teatati tulekahjust kell 12.09. Esialgselt arvatakse, et põlevkivõli süttis kuubist välja valgudes ja kokkupuutest hapnikuga.

Inimesed kannatada ei saanud, kedagi hoonest evakueerima ei pidanud, kahjulike keemiliste ainete leket ei toimunud.

Päästjad said põlengu kontrolli alla kella 12.33ks, põleng kuubis kustutati, kuid kõrge temperatuuri püsimise tõttu tuli põlenud ja läheduses olevaid teisi kuupisid jahutada. Peale laiali valgumise piiramist sai tööle ka tehnoloogilise seadme enda jahutamissüsteemid ning päästjate abi enam ei vajatud. Päästjad lahkusid sündmuskohalt kella 14.10 ajal.

Tulekahjule reageerisid päästemeeskonnad Kohtla-Järvelt, Jõhvist ja Kiviõlist, Jõhvi operatiivkorrapidaja ning kiirabi.

27. detsembril tehti kahjutuks Vaivara vallast Auvere külast leitud miinipildujamiin, kolm mürsku ja kuusteist käsigranaati.

Päästeamet paneb kõikidele südamele, et kui märkate liikumist mahajäetud majades või kuurides, tuleb sekkuda, andes sellest teada vastavale ametkonnale, näiteks kohalikule omavalitsusele, politseile või päästjatele!