Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia instituudi (EMHI) andmetel on suures osas Eestist kehtiv IV tuleohu klass, mis tähendab seda, et tegemist on suure tuleohuga, teatas Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Nädalalõpu ilmaennustus prognoosib sooja ja see tõstab riske kulu- ja metsapõlengute tekkimiseks.

Lõuna-Eesti päästekeskuse teeninduspiirkonna kuue maakonna operatiivkorrapidajad ja tuleohutusjärelevalve inspektorid ning keskkonnainspektsioon teostavad seiresõite, et kontrollida kulupõletamise keelust ja lõkke tegemisel tuleohutusnõuetest kinnipidamist.

Tänavu on päästemeeskonnad Lõuna-Eesti kuues maakonnas kulupõlenguid kustutamas käinud 65 korral. Ühel korral süütas Põlvamaal Mooste vallas Rasina külas majale liiga lähedale tehtud lõkkest lennanud säde katuse, mis põlengu tagajärjel hävis.

Käesoleva nädala teisipäeval heitlesid Tartumaa päästjad kahel korral ulatuslike kulupõlengutega, mis ohutasid lähedal asuvaid majapidamisi.

Päästeteenistus kutsub inimesi üles mõistlikkusele ning tuletab meelde, et looduses alanud tuleohtlikul ajal tuleb rangelt kinni pidada tuleohutusnõuetest. Lahtist tuld ei tohi teha hoonetele lähemal kui 15 meetrit ja metsale 30 meetrit.

Lõkkease tuleb ümbritseda mittepõleva pinnasega ja hoida käepärast esmased tulekustutusvahendid. Väga tähtis on lõkke tegemisel jälgida tuult ja selle suunda. „Väiksemgi lendu tõusnud säde võib süüdata kulu või lähedal asuva hoone ning tekitada suurt kahju,“ lisas päästekeskuse järelevalveteenituse juht Viljar Schmidt.

Kulu süütajale võib keelust ülastumise või ka tuleohutusnõuete rikkumise eest teha rahatrahvi kuni 18 000 krooni. Kulu põletamise keelu rikkumise puhul tuleb lisaks trahvisummale hüvitada ka keskkonnale tekitatud kahju, mis tule metsa levimise puhul võib kujuneda äärmiselt suureks.