20. mail allkirjastas Viru maakohtu kohtunik Astrid Asi määruse, millega lõpetas menetluse Nikolai Ossipenko süüdistuses "seoses tema parandamatu haigestumisega".

Kohtunik ütles eksperdi arvamusele toetudes, et tegemist on olukorraga, mille puhul ei saa anda hinnangut, et süüdistatav saab edaspidi terveneda. "Seda olukorda tuleb tõlgendada kui parandamatut haigust," selgitas kohtunik. Tema sõnul oleks Ossipenko süüdistuse eraldamine kriminaalasjas mõeldav, kui oleks alust arvata, et ärimehe tervis võiks paraneda aja jooksul, mis võimaldaks jõuda kohtulahendini, enne kui menetlustähtaeg seadusest tulenevalt aegub.

Kaebus viimasel hetkel

Osapooltel oli 10 päeva aega esitada selle määruse kohta kaebus. Prokurör loobus kaebuse esitamisest, tuues põhjenduseks asjaolu, et eesmärk on menetlusega edasi minna.

Ent läinud reede õhtul, vahetult enne kaebetähtaja lõppemist esitas kohtumäärusele kassatsioonkaebuse hoopis Ossipenko ning tema firma N&V kaitsja vandeadvokaat Jüri Leppik. Advokaat ei vaidlustanud määrust sisuliselt, aga tema arvates pidanuks kohus lõpetamise alusena lisaks kohtualuse tervislikku seisundit puudutavale kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvile viitama ka seaduspügalale, mis räägib menetluse mõistliku aja möödumisest.

Prokurör Kalmer Kask ütles, et formaalselt võib öelda, et kohtumäärus pole jõustunud, ent tema arvates ei mõjuta selle vaidlustuse lõpptulemus kuidagi menetluse edasist käiku ülejäänud kohtualuste suhtes. "Selge on, et Nikolai Ossipenko kohtualuste ringi tagasi ei lülitu," sõnas ta. Ta ütles, et määruse lõpliku jõustumise äraootamine venitaks menetlust ülejäänud kohtualuste suhtes lõputult.

Oodatakse advokaati

Kohtunik Astrid Asi ütles, et kuna advokaat Leppiku seisukohta pole võimalik teada saada, siis ei saa kohus oma seisukohta menetluse edasise jätkamise asjus kujundada, ning kohtuistung kuulutati lõppenuks. Tänasele istungile peaks saabuma ka vandeadvokaat Jüri Leppik ning pärast tema seisukoha ärakuulamist otsustab kohus, kas ja millal saab protsessi sisuliselt alustada.

Süüdistuse kohaselt esitas N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko aastatel 2006-2009 Kohtla-Järve linnale valeandmeid tehtud tööde kohta ning linn tegi firmale põhjendamatuid ülemakseid. Samuti tegi linnapea Solovjov linna korraldatavates hangetes põhjendamatuid soodustusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas firmadele N&V ning Värimal. Kriminaalasi käsitleb ka hangetes ettevõtetele tehtud soodustuste eest vastuteenete osutamist Solovjovi lähikondsetele.