"Meile olid hoovi tekkinud "kahtlase väärtusega" lihapallid. Laotatud oli neid üpris mitmesse kohta. Pallid olid käsitsi vorbitud ning toored," kirjeldas Valeri Facebookis.

Lihapalli punaka tooni järgi võib öelda, et see sisaldab rotimürki.
Valeri

"Veterinaar, näinud seda "lihapalli", ütles, et selle punaka tooni järgi võib öelda, et see sisaldab rotimürki," ütles Valeri, kes elab Nõmme ja Hiiu piiril. "Ei oska arvata, miks või kes sääraseid sadistlike tegusid toimetab. Igatahes olge valvsad ning ehk saabub ka selle tegelase mihklipäev," sõnas Valeri.

Sarnaseid juhtumeid on Nõmme elanikud sotsiaalmeedias välja toonud ka varasematest aastatest. "Raudtee tänaval üritas paar aastat tagasi vanem mees koerale läbi aia midagi sisse sööta, lapsed jooksid kohale ja tõmbasid koera ära, mees jooksis minema. Kardetavasti polnud tegu loomasõbraga," kirjeldas Kristina.

"Eelmisel aastal oli ka juhtumeid ja paraku minu koer kaotas elu selle tõttu," teatas Rahu tänaval elav Jane. "Asi algas nii, et koeral tekkis kõhulahtisus ja ta oksendas, söögiisu kadus ära. Väga kiirelt hakkas ka kaal langema," täpsustas Jane, kes esmalt arvas, et ta lemmikloomal on lihtsalt mõni viirus kallal. Seejärel alustas ta ravi antibiootikumidega, kuid ka see ei aidanud ta koera. "Suunati edasi teise kliinikusse, arstid aitasid igatepidi nõu ja jõuga. See lõputu õudusunenägu oli nii jube kurb. Aga paraku ravi ei mõjunud ja meie parim sõber ei pidanud vastu ja suri kaks nädalat hiljem," kirjeldas Jane.

Politseisse naine ei pöördunud, kuna kogu tähelepanu ja energia oli suunatud koera päästmisele ja lootusele, et lemmikloomaga saab kõik korda.

Väljavõte Jane koera haigusloost.

Tuleks teavitada politseid

Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja asetäitja Arvi Raie sõnas Delfile, et ei antud mürgitamiskatse juhtumi asjus Nõmmel ega ka varasemalt pole ameti poole pole ühtegi vihjet ega ka kaebust esitatud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helen Uldrich ütles Delfile, et täna kell 10 hommikul sai politsei ühelt koeraomanikult väljakutse, et tema hoovis on lihapallilaadsed palad ning koer tundis end halvasti pärast seda, kui oli osa neist ära söönud. Politsei tegeleb täpsemalt asjaolude uurimisega.

"Kuna tegemist võib olla süüteoga, millega tekitatakse loomadele kahju ning seda saab käsitleda kui loomade julma kohtlemist, tuleks kõigil loomapidajatel, kelle loomaga on midagi taolist korda saadetud, politseid teavitada. Samuti tuleks info edastada ka loomakaitsjatele," sõnas Uldrich.

Sarnastest mürgitusjuhtumitest on varasemalt teada antud loomakaitse seltsi infotelefonile. "On küll taolisi juhtumeid olnud, ka Lasnamäel ja isegi Viimsis," ütles Eesti loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuht Liisi Moosaar. Ta lisas, et loomakaitse seltsil on taolise infoga väga raske midagi teha, nad saavad edasi teavitada politseid või loomaarste. Seetõttu paneb ka Moosaar koeraomanikele südamele, et nad helistaksid esmalt politseisse.

Mupo: Nõmmel tegutseb väidetavalt koeramürgitaja

Esmaspäeva hommikul läks Põllu tänaval elav Hilja Tahlfeldt koos taksikoer Naksiga välja, et lemmik saaks oma hommikused toimetused tehtud ja oma jooksud hoovis ära joostud. Esimese asjana jäi eakale naisele silma maja nurga äärde pandud kümmekond hakklihapalli. Hilja korjas need üles ja märkas värava juures järgmist lihapalli rivi. Kümme lihapalli – kõik kenasti ritta sätitud. Naine korjas ka need üles ja viskas prügikasti.

Selle aja peale oli Naksi aga oma jooksuringiga jõudnud järgmise lihapallirivini ja asus seal isukalt askeldama.

"Ma ei tea, kas ta jõudis sealt mõne alla neelata või mitte. Olen 81 aastane, jooksin nagu jalad lubasid ja haarasin koera sülle,“ jutustas Hilja. "Igatahes paar-kolm palli kümnest olid kadunud. Kas need pistis nahka mõni naabri kass või Naksi, ei tea."

Hilja suundus kiiresti loomaarsti juurde, koerale tehti maoloputus ja kirjutati vastumürgi tabletid. "Võtsin ühe palli näidiseks kaasa, arst ütles, et üsna palju roosavärvilist rotimürki on liha sisse pikitud."

Praegu valutab Hilja Naksi pärast südant – arsti sõnul on rotimürk salakaval ja tema mõju on pikaajaline, sest sööb siseelundeid vaikselt seestpoolt. Kui kahe nädala jooksul mingeid muutusi ei ilmne, siis on koerake pääsenud. Rohtude võtmise aeg on täpselt niisama pikk.

Miks keegi koera mürgitada soovis Hilja ei tea. Tema majas on neli korterit ja kõigis korterites on mõni koduloom – kolmes peres on koer ja ühes kass. Saatuslikul päeval oli aga üks pere koos lemmikuga puhkusereisil, üks koer oli hommikul perenaisega tänaval tiiru teinud ning istus vaikselt toas, samuti oli maja kass tubane.

"Minu Naksi oli ainuke, kes hommikul õues jooksis. Käin temaga lõuna ajal tavaliselt rihma otsas lähitänavatel jalutamas, et ta oma koera asjad saaks aetud. Alati koristan Naksi järelt mustuse. On rahumeelne koer, ei ole kuri ega tülita inimesi," oli Hilja nõutu. "Ümberringi on pea kõigil naabritel koerad ja mingit ütlemist või pahandust haukumise pärast pole kellegagi olnud".

Juhtumist rääkima ajendas Hiljat see, et inimesed teaksid – keegi kuri inimene on Nõmme kandis liikvel, kes koeri ja kasse mürgitada püüab.

Munitsipaalpolitsei amet palub teavitada samalaadsetest juhtumitest korrapidaja infotelefonil 14410 ning manitseb ühtlasi kõiki koeraomanikke ettevaatusele. Kõige parem on lukustada aiaväravad, et halbade kavatsustega võõrad inimesed hoovi ega majade lähedusse ei pääseks.