Narva-2 piiripunktis on piirivalvebüroo peamiseks ülesandeks piiriületavate isikute ja nende dokumentide kontroll, teatas  politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Karis Niisuke.

Kaubatransiit Vene Föderatsiooni poolt on selles piiripunktis keelatud, kuna seal puudub Vene poolel tollikontroll. Seega täidavad Ida Prefektuuri piirivalvebüroo ametnikud piiripunktis ka tollikontrolli funktsioone ja sageli tuleb tõkestada salasigarettide toimetamist Eestisse.

Kui juhtub, et isikutel õnnestub kaubaga üle tulla ja Eesti poolel kontrollimisel selgub, et seda on üle lubatud koguse, siis Eesti piirivalve võtab selle ära. Lubatud koguse korral, milleks on täna kehtiva seaduse kohaselt liiter kanget alkoholi ja kaks pakki sigarette, piirivalve kaupa ära ei võta.

Narva raudteepiiripunkti juhi Andrus Tindi sõnul tuleb tihti ette olukordi, kus sigarette peidetakse riiete alla, voodrite vahele. Sigarette peidetakse ka eelnevalt fooliumist välja võetult, et neid metalliotsijaga mitte avastada, peites need lahtiselt välja õmmeldud taskutesse.

Riiete all oli koguni 17 plokki sigarette

5. märtsil peeti Narva-2 piiripunktis Eestisse saabumisel kinni 1973. aastal sündinud Sergei, kes oli riiete alla peitnud 380 (19 pakki) Vene Föderatsiooni maksumärkidega sigaretti.

10. veebruaril peeti Narva-2 piiripunktis Eestisse saabumisel kinni 1951. aastal sündinud Eestis elav Vene Föderatsiooni kodanik, kellel oli üle lubatud koguse 30 pakki (600 tk) sigarette.

18. jaanuaril peeti Narva-2 piiripunktis Eestisse saabumisel kinni 1962. aastal sündinud Aleksandr, kes oli riiete alla peitnud lausa 17 plokki (3400tk) Vene Föderatsiooni maksumärkidega sigaretti.

9. jaanuaril peeti Narva-2 piiripunktis Eestisse saabumisel kinni 1988. aastal sündinud Eestis elav kodakondsuseta Aleksei, kellel oli üle lubatud koguse 38 pakki (760tk) sigarette.

Kõikidel juhtudel anti isikud koos kaubaga menetlustoimingute läbiviimiseks üle Ida maksu-ja tollikeskusele.

Sigaretid pole ainus keelatud kaup, mida üle tuua püütakse

7. veebruaril peeti Narva-2 piiripunktis Eestisse saabumisel kinni Eestis elav 1986. aastal sündinud Vene kodanik. Isikul oli kaasas elektrišokirelv. Elektrišokirelv Kavass WXMC avastati isikul kaasasolevast kilekotist. Isik rikkus Relvaseadust § 20 lg 3 (tsiviilkäibes on keelatud elektrišokirelv) ja isik koos relvaga anti üle Maksu- ja Tolliameti Ida Maksu- ja Tollikeskuse esindajale.

Piirivalvebüroo kasutuses on täna väga heal tasemel tehnilised vahendid, mis võimaldavad avastada ja millega tagatakse pidev tõhus kontroll nii päeval kui ka öisel ajal ja loomulikult teevad ka piirivalvebüroo ametnikud endast kõik oleneva, et ära hoida võimalikud rikkumised.