Kahtlane pulber leiti Naissaarelt piirivalvekordonist põhja pool rannas reedel, 19. augustil kell 15.26, teatas Harjumaa päästeteenistus.

Tegu oli umbes 30-liitrise metallanumaga, mille kaas oli pealt ära tulnud ning pulbrit sisaldavate, kahekaupa pikemasse linti ühendatud kotikestega, mõned neist katkised.

Kohale saadeti keemiakaitse kolmemeheline lüli Kesklinna keskkomandost. Ühtekokku puhastati ja kontrolliti randa 70 meetrit leiust kummalegi poole, ainet korjati kokku umbes 10-15 kilogrammi.

Esialgse analüüsi järgi on tegemist fosforvesiniku PH3 ehk fosfiini ühendiga, mida kasutatakse teatud tehnoloogiaprotsessides ja mis võib osutuda väga mürgiseks.

Kas Naissaarel leitud mürk on pärit mõnelt laevalt või sattus randa kuskilt mujalt, pole veel teada. Samuti pole teada, kas leitud tünn oli ainus või on neid meres rohkem.

„Kui juhtute Põhja-Harjumaa rannas jalutades leidma kahekaupa pikemasse linti ühendatud või üksikuid umbes 20 korda 20 cm mõõdus kotikesi, mis sisaldavad valget pulbrit, ärge seda puudutage ega avage,” hoiatab Harjumaa päästeteenistuse pressiesindaja Kirill Teiter. „Teatage leiust hädaabinumbril 112.”