Kui vangla ja kriminaalhooldajad leidsid, et Saarmaa võiks enne vangistusaja lõppu vabadusse lubada, siis prokurör oli sellele vastu ning kohus nõustus süüdistajaga, kirjutab BNS. "Saarmaa on kahel korral kriminaalkorras karistatud. Olles kriminaalhooldusel, jätkas ta samalaadsete kuritegude sooritamist. Ta tunnistab küll süüd, kuid juhtunut analüüsida ei oska," märkis kohus määrusel, millega jättis Saarmaa vanglasse karistust kandma.

Saarmaa vangistusaeg lõpeb 2014. aasta 26. juulil.

Harju maakohus mõistis Saarmaa tänavu augusti lõpus süüdi suures ulatuses omastamises ning arvutikelmuses ja määras talle reaalse vanglakaristuse, kuritegudele kaasa aidanud Saarmaa tütar Siiri Saarmaa pääses aga otstarbekuse kaalutlusel süüdimõistmisest.

Kohus mõistis Tiina Saarmaale (51) ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, kuid kuna tal oli ka varasemate süüepisoodide eest määratud karistusest osa kandmata, tuleb tal kokku vanglas veeta kaks aastat ja kuus kuud. Karistusaja alguseks luges kohus tänavu 26. jaanuari, kui politsei naise kinni pidas.

Omastamisele kaasaaitamises süüdistatud Tiina Saarmaa tütar Siiri Saarmaa (24) pääses kohtu otsusel otstarbekuse kaalutlusel süüdimõistmisest, samas tuleb tal tasuda süüasja lõpetamisel riigituludesse 400 euro suurune makse. "Kohus arvestab süüdistatava kriminaalkorras karistamatust, puhtsüdamlikku kahetsust, töökoha ja iseseisva sissetuleku olemasolu ja tekitatud kahju hüvitama asumist. Tema tegevuses puudub avalik menetlushuvi ning kohus leiab vajaduse tema suhtes menetluse lõpetamiseks," märkis kohtunik süüasja lõpetamise määruses.

Kolmandana süüdistuse saanud pansionaadi endise sotsiaaltöötaja Inge Aasa (53) mõistis kohus süüdi arvutikelmuses ja määras talle pooleteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga.

Ühtlasi mõistis kohus Tiina Saarmaalt ja Inge Aasalt kummaltki sundrahaks välja 435 eurot, samuti peab Saarmaa tasuma kaitsjakulude katteks 76,80 ja Aas 57,60 eurot. Märksa rohkem tuleb aga süüdimõistetutel rahakotti kergendada nende poolt tekitatud kahju hüvitamiseks. Nii mõistis kohus Saarmaalt ja Aasalt kannatanu Eduardi kasuks välja 30 855,22 eurot ja kannatanu Meta kasuks 1469,97 eurot. Saarmaa peab kannatanu Sylviale tasuma veel 77 306,76 eurot, Kursuna Eesti OÜ-le 7894,71 eurot ning kannatanutele Harrile ja Maimule vastavalt 300 ja 150 eurot.

Inge Aasal tuleb aga tasuda kannatanu Metale kokku 27 161,25 eurot ning kannatanu Eduardile kokku 1500 eurot.

Süüdistuse järgi tekitasid Tiina Saarmaa ja Inge Aas viiele pansionaadi eakale elanikule aastail 2009–2012 kokku 140 000 eurot varalist kahju. Tiina Saarmaa ja Inge Aas võtsid enamiku sellest rahast välja sularahaautomaatidest, kasutades ilma loata pansionaadi elanike pangakaarte, samuti tasusid nad võõraste pangakaartidega isiklike ostude eest. Tiina Saarmaa sai süüdistuse ka pansionaadi seifi hoiule antud ehete ja suure summa sularaha omastamises.

Lisaks süüdistatakse Tiina Saarmaad selles, et ta sõlmis pansionaadi direktorina oma tütrega kaks fiktiivset töölepingut, tekitades nõnda pansionaadi omanikfirmale OÜ Kursana Eesti varalist kahju. Tegelikult Siiri Saarmaa pansionaati tööle ei asunud, kuid aastail 2008–2010 maksti talle töötasu ja selle pealt riigile makse kokku ligi 8000 eurot.

Politsei pidas Tiina Saarmaa kuriteos kahtlustatavana kinni tänavu 26. jaanuaril ja kohus võttis ta prokuröri taotlusel vahi alla. Inge Aas peeti kahtlustatavana kinni 29. jaanuaril ja talle kehtestati elukohast lahkumise keeld.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.