28. augustil kella 22.20 ajal sai politsei väljakutse Harjumaale Kuusalu valda Kasispea külla. Häirekeskusesse helistanud inimene kahtlustas metsavargust, sest nägi pimedas toimetavaid masinaid. Sündmusele reageeris politseipatrull koos teenistuskoeraga.

Kohapeal vestlesid nad traktorit juhtinud mehega, kes teostas seal metsatöid. Mehe ja tema kasutuses olnud sõiduki tausta kontrolliti. Seejärel vestlesid politseinikud telefonitsi ettevõtte väidetava esindajaga, kellel paluti asjaolude selgitamiseks sündmuskohale tulla. Ettevõtte esindaja Heldur aga keeldus sellest. Seejärel saabus sündmuskohale välijuht, kes kogutud info pinnalt võttis vastu otsuse, et miski sel hetkel ei viita ebaseaduslikele raietöödele.

Heldur ja Linda (nimed muudetud) otsustasid siiski minna metsa ja helistasid oma pojale Meelisele (nimi muudetud) ning liikusid kolmekesi metsa.

Välijuht selgitas, et tegemist pole ebaseaduslike raietöödega ka teatajale ehk väljakutse teinud mehele, kes ei osanud politseinikele põhjendada, miks tal tekkis metsavarguse kahtlus. Enne lahkumist selgitasid politseinikud avaldajale, et hetkel ei ole varguse kahtluseks piisavalt alust ning vajadusel saab juhtumiga edasi tegeleda, kui peaksid ilmnevad uued asjaolud. Politseinikud lahkusid sündmuskohalt kella 00.20 ajal.

Kohale saabunud Heldurit, Lindat ja Meelist ootas traktorist, kedagi teist ümbruses näha ei olnud. Traktoristi sõnul oli metsas kolm inimest olnud, kellest kaks läksid ära, üks jäi valvama.

Heldur nägi 150-200 meetri kaugusel välkumas taskulambi valgust ja liikus koos Meelisega selle poole. "50 meetrit liikusime, lasti järsku rakett üle pea," ütles Meelis. Ohutunnet neil ei olnud, mõtlesid, et politsei kasutas raketipüstolit. Isa ja poeg sammusid inimesekoguni, kes kottpimedas metsas vaikis nagu öö.

"Järsku käis kaks pauku. Pläraki, pläraki," imiteeris Heldur püssilasu heli. Meelis sai lasu kätte, kõhtu ning kukkus maha. Isa lähenes kiire sammuga tulistajale teiselt küljelt. "Murdsin temalt relvad käest," nägi Heldur raketipüstolit vasakus, tulirelva paremas käes. "Lõin vastu hambaid ning murdsin ta pikali." Isa hoidis joobes tulistajat maas kinni.

Konflikt politseiga

Kell 00.50 sai häirekeskus uue teate, et samal aadressil tulistati 36-aastast meest. Meelise ema Linda kutsus kiirabi ning jooksis metsast neile maanteele vastu. Politseinikud naasesid sündmuskohale. Naiseni sõitnud politseiautost noomiti teda esmalt noomiti pimedal maanteel liikumise pärast. "Kui ütlesin neile, et mu poega tulistati, siis politsei ei liigutanud ennast. Neil oli aega küll." Patrull ei pööranud metsa sisse, vaid sõitis eemale teeristi. "Pööras aeglaselt ringi ning siis sõitis metsa." Politseinikud naasesid sündmuskohale ning pidasid tulistamises kahtlustatavana kinni alkoholijoobes 59-aastase mehe, kes kasutas tulistamiseks registreerimata tulirelva Mauser.

Kiirabi saabudes tõsteti Meelist kanderaamile. "Kaks õblukest naist pidid suurt meest tõstma. Politsei seisis seal kõrval. Ütlesin, et kas nad ei võiks aidata, mille peale politsei ütles, et teda pole palutud," kritiseeris Linda politseinike ülbust ja apaatiat. Meelist korrapidajad kanderaamile tõsta ei aidanud, kuna nende hinnangul puudus kitsas olus selle jaoks ruum ja nad ei soovinud kiirabi tööd segada.

"Minu poeg sai nende politseinike pärast kuuli. Kui nad poleks meid metsa kutsunud, oleks mu poeg terveks jäänud," rääkis Linda politseinikega pisarais. Naine valgustas politsei vanemkomissarist välijuhi rinnasilti, et näha ta nime ja sai oma sõnul politseinikult resoluutse käratuse. "Te tulete politseiametnikku näppima," kordas naine valjult ja terav okas hääles politseiniku häält. Politsei sõnul naine asus sõrmedega silti katsuma ja neil on kohustus olukorrale reageerida.

Sündmuskohale jõudis kokku viis politseiautot. Tulistaja vahistati. Meelis toimetati PERH-i erakorralise meditsiini osakonda. "Arst ütles, et ta oli õnnega koos. Kakskümmend sentimeetrit jäi südamest puudu," rääkis Linda.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri kinnitusel tulistas esialgsetel andmetel alkoholijoobes 59-aastane mees registreerimata püstolist Mauser 36-aastast meest kõhtu. Kannatanu viidi haiglasse, praeguseks on ta lastud kodusele ravile. Väidetav tulistaja on kuriteo toimepanemises kahtlustatavana kinni peetud. "Hetkeseisuga ei ole toimunud konflikti põhjust teada, juhtumi osapooled ei ole väidetavalt omavahel tuttavad.
Asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo," kommenteeris prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

Kannatanu on lubatud kodusele ravile ning tema elu ohus ei ole.

Uuendatud kell 18.06