Möödunud nädala ühe tööpäeva õhtupoolikul toppisid Pirita Selveri parkimisplatsil kaks ülikondades meest ühe auto pagasiruumi kaubakarpe. Nende tegevust jälgis abitult auto omanik, spordiriietes vanem mees. "Ma ei taha seda kaupa. Võtke need asjad tagasi, mul ei ole neid vaja. Jätke mind rahule," kirjeldas juhtunut pealt näinud mupo kesklinna tugipunkti peainspektor Pavel Boitsov.

Ülikonnas mehed ei lasknud end sellest häirida. Kuna mehe hääl oli kaeblik ja abitu, sekkus mupo inspektor ning uuris, kas abi on vaja, teatas mupo avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt.

"Tasuta" kauba eest 2000 eurot

Selgus, et trennist tulnud sportlasele lähenes Selveri juures nooblis riietuses mees, kes väitis end olevat ärimehe ning kurtis, et olnud kaubareisil Eestis. Kaupa oli aga palju kätte jäänud ja kuna lend järgmisse paika on paari tunni pärast, siis on vaja sellest lahti saada.

Kaubaks olid põhiliselt kööginõud: noad, kahvlid, lusikad ja muu samalaadne. Ärimees lubas, et annab kauba puha tasuta ära, võetagu ainult vastu. Ette oli näidata nii lennupilet kui ka kaubanäidis - sametvooderdisega karbis särav nugade-kahvlite komplekt.

Ootamatu pakkumise peale hetkeks mõtlema jäänud vanemale spordimehele lähenes koheselt veel teinegi ülikonnas ärimeest, kes kogu juttu kinnitas. Koos hakkasid nad nõutu mehe autosse kraami kandma ja töö käigus selgitasid nagu muuseas, et kaup on küll tasuta, aga natuke tahetakse ikka raha ka. Umbes 2000 eurot, sest tegemist on hinnalise ja väärt kraamiga.

Asi tundus spordimehele kahtlane ning ta hakkas ärimeeste isetegevuse peale protesteerima ning keeldus kaupa vastu võtmast. Kaupmehed ei lasknud ennast häirida ja küsisid, kas mehel ikka arvel niipalju raha on. Vajadusel saab ka veidi väiksema summaga toime. Sellel hetkel sekkuski mupo ametnik. Pärast lühikest selgitustööd koristasid ärimehed oma kauba ning lahkusid tulivihasena tuliuues mustas Audis.

Numbrimärgid politseile edastatud

Mupo hoiatab, et Tallinnas tegutsevad libakaubitsejad on taas aktiivseks muutunud. Seekord on nad aga muutnud oma imagot ning lonkavate-jalutute kerjuste asemel ajavad äri viimase malli autode ja tuntud brändi ülikondades mehed. Pirita Selveri juures tegutseb eesti numbrimärgiga must Audi ning Läti numbrimärgiga Volkswagen.

"Ilmselt on tegemist varemgi Tallinnas tegutsenud mustlastega," ütles intsidendis osalenud Boitsov. "Nad käituvad pealetükkivalt ja neil on eriline oskus inimesed oma mõju alla saada. Isegi muidu mõistlikult ja pragmaatiliselt mõtlev-käituv inimene on sellise tegevuse ohvriks langenud. Pärast, kui raha on läinud ja karpides vaid tühine prügikaup, on hilja. Soovitan - ärge laskuge nendega isegi mitte vestlusesse. Niipea, kui nad teie pilgu kinni püüavad ja te vähimatki viisakust üles näitate, on nad teil küljes nagu takjad, ega lase lahti enne, kui raha käes. See on uskumatu väljapetmise osavus, aga nii see on."

Mupo kesklinna tugipunkti on sarnaste "ärimeeste" tegutsemise peale saabunud mitmeid signaale, kuid kuna tegu on tehtud ning seda tagantjärele fikseerida on võimatu, siis on kaebused jäänud vaid tagantjärele tarkuseks, "ärimehed" on aga siiani karistamata. Mupo edastas Pirita Selveri parklas tegutsenud ärimeeste autode registrinumbrid politseile.