Hommikul kell 8.09 teatas mööduja häirekeskusele, et Rakvere linnas Rägavere teel tuleb elumaja teise korruse aknast suitsu ja on kuulda suitsuanduri häält. Päästjate kohale jõudes olid leegid teise korruse aknast väljas. Majaelanikud - eakas naine ja tema poeg - olid majas. Perepoeg toimetas köögis ja tema ema magas. Päästjad juhatasid majaelanikud kiiresti majast välja. Keegi kannatada ei saanud.

Sündmuskohale saadeti päästemeeskonnad Rakvere, Kunda ja Tapa päästemeeskonnad, Kadrina vabatahtlikud päästjad, kiirabi ning Rakvere operatiivkorrapidaja.

Tulekahju kustutati kella 9.59-ks. Tulekahju tagajärjel muutusid ülemise korruse kaks ruumi kasutuskõlbmatuks, maja esimene korrus sai veekahjustusi.

Sündmuskohal käinud menetleja sõnul sai tulekahju alguse juba varahommikul. „Perepoja sõnul jäi ta suitsuga magama ning umbes kuue ajal hommikul süttis madrats, ta kustutas selle ning läks esimesele korrusele,“ ütles Ida päästekeskuse menetleja Alar Tetting.

Mees avastas tulekahju uuesti alles siis, kui päästjad majja sisenesid. Teise korruse suitsuanduri tööle rakendumist elanikud ei kuulnud. Päästjate sõnul ei olnud esimesel korrusel suitsu, seetõttu ei rakendunud esimese korruse andur tööle.

„Tõenäoliselt jäi peale kustutamist madratsisse säde hõõguma, mistõttu hakkas see uuesti põlema,“ selgitas Rakvere operatiivkorrapidaja Tom Leesnurm.

„Samas majas oli ka 2010. aastal tulekahju, samuti põhjuseks hooletus suitsetamisel,“ ütles menetleja. „Nii 2010. aastal kui ka täna olid majas töökorras suitsuandurid, mis on päästnud traagilistest tagajärgedest.“

Eelmisel aastal oli Lääne-Virumaal 7 tulekahju, mille põhjuseks hooletus suitsetamisel ning ühel juhul nõudis see ka inimelu.