Maksu- ja tolliamet avastas 29. oktoobril Leedust Tallinnasse saabunud veeautomaatide korpustesse peidetuna 332 800 Eesti maksumärkideta sigaretti. Samal päeval peeti kinni Leedu kodanik Valdemaras, kellele esitati kahtlustus tubakatoodete käitlemise nõuete rikkumises.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond tegi kindlaks, et kaup on pärit Leedust. Varemgi on olnud juhtumeid, kus Leedust saadetakse mõne teise kauba sisse peidetuna tubakatooteid Eesti äriühingutele, mille juhatuses on Leedu kodanikud. Enamasti on salasigaretid mõeldud Suurbritanniasse edasi saatmiseks.

Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul ei käsitle Euroopa õigusruum riikidevahelist ebaseaduslikku sigarettide vedu Euroopa Liidu siseselt salakaubaveona, kuid tegemist on kahtlemata kuriteoga. „Sellise kuritegevusega teenivad kurjategijad kriminaaltulu, mis peaks maksude näol laekuma hoopis riigikassasse,“ lisas riigiprokurör.

Riigiprokuratuur ning maksu- ja tolliamet soovitavad Suurbritanniasse transporditeenust pakkuvatel ettevõtetel pöörata täiendavat tähelepanu veo tellijate taustale ja võimalikule salakaubale, kuna enamasti kasutavad kurjategijad veoks legaalseid transpordiettevõtteid.

Kahtlastest saatjatest või saadetisest tuleks informeerida maksu- ja tolliametit telefonil 800 4444 või e-posti aadressil vihje@emta.ee.

Karistusseadustiku kohaselt on võimalik tubakatoodete käitlemise nõuete rikkumise eest määrata rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.