Kui Eesti ametivõimud jõudsid Eestis tabatud inimsmugeldamise süüga nelja lätlase süüdimõistmiseni juba tänavu kevadel, siis lähiajal tuleb veel neljal lätlasel kohtupinki astuda ka Soomes, vahendab BNS.

Uudisteagentuur STT märgib, et nelja lätlast kahtlustatakse Soome enam kui saja afgaani ja iraaklase smugeldamises, ebaseaduslikud sisserändajad maksid selle eest kurjategijatele kesmiselt 7800 eurot (ümberarvutatult umbes 122.000 krooni). Mõned neist tunnistasid, et neid on ähvardatud ning peetud luku taga kinni, edastas Helsingi politsei.

Agentuur märgib, et smugeldatud inimesed on palunud Soomest varjupaika.

Iraaklased ja afgaanid said ebaseaduslikust võimalusest pääseda Põhjamaadesse teada suust-suhu liikunud juttudest. Paljud neist müüsid raha saamiseks maha ka oma eluaseme. Raha pidi nad maksma ette.

Suur osa põgenikest alustas teed Venemaalt Põhjamaadesse Moskva linnast. Schengeni viisaruumi sisenesid põgenikud Valgevene kaudu. Valgevenel on metsane piir nii Leedu, Läti kui ka Poolaga. Kaptenleitnant Petri Härma Soome piirivalvest kinnitas samas, et Schengeni piir Balti riikides ei ole kehvasti valvatud.

Kokku maksid põgenikud smugeldajatele umbes 900 000 eurot. Politsei ei ole raha leidnud.

Uurimise andmetel liikus raha edasi Moskvas elavale vene mehele, kes oli jõugus mingil tasandil juhtival positsioonil. Soome politseil on mehe kohta teada pelgalt aadress. Moskva miilitsal ei õnnestunud meest leida.

Agentuur kirjutab, et smugeldamise uurimine sai alguse Eesti ametivõimudelt saadud info alusel. Tegu on sama organisatsiooniga, mille mõned eestlastest liikmed olid kevadel Helsingis kohtu all.

Tegemist on suurima Soomes avastatud inimsugeldamisjuhtumiga.

Riigiprokuratuuri juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa kinnitusel jõudsid uurijad inimsmugeldajatele jälile tänu riikidevahelisele tõhusale koostööle. Lisaks kevadel süüdimõistva otsuse saanud neljale lätlasele on Eestis käivitatud kahe kriminaalmenetluse raames praegu uurimise all veel kaks lätlast, kes uurimisandmetel samuti inimsmugeldamises kaasa lõid.

Harju maakohus karistas afgaane üle piiri smugeldanud nelja lätlast märtsi lõpus. Ühes episoodis süüdi tunnistatud Olegs Zaicevs (36) sai nelja kuu pikkuse vangistuse. Mitmes erinevas smugeldamise juhtumis süüdistatud Ilga Liepniece (27) sai 10-kuulise karistuse, millest kohe tuli tal trellide taga veeta neli kuud ja ülejäänud karistusaeg kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Samuti mitmes kuriteoepisoodis süüdistatud Aleksandrs Beinarovics (34) sai kaheaastase vangistuse, millest pool aastat tuleb tal kohe ära kanda. Ülejäänud karistusaja mõistis kohus talle tingimisi viieaastase katseajaga.

Andrejs Voitkunsile (33) mõistis kohus mitme inimsmugeldamise episoodi eest 10-kuulise vangistuse, osa on ta alates mullu novembrist eelvangistuses juba ära kandnud, ülejäänud osa kannab aga tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Tegemist on Läti kodanikega, kes mullu sügisel toimetasid korduvalt afgaani rahvusest inimesi ebaseaduslikult üle piiri esmalt Lätist Eestisse ning seejärel Tallinna reisisadama kaudu Soome. Süüdistusest selgub, et kõige aktiivsem afgaanide smugeldaja oli Aleksandr Beinarovics, kellega osades süüepisoodides lõid kaasa ka Andrejs Voitkuns, samas kui Olegs Zaicevs lõi kaasa vaid ühes smugeldamises.

Afgaanide salaja üle piiri toomine sai süüdistuse järgi alguse mullu augustis, kui esmalt tõid lätlased Lätist Eestisse kolm afgaani, kelle saatsid Tallinnast edasi Soome. Oktoobris smugeldati sama marsruuti pidi Lätist Eesti kaudu Soome kahel korral kokku üheksa afgaani ning novembris kolmel korral kokku 12 afgaani.

23 afgaani jõudis Soome, viis tabati Eestis.