Süüdistuse kohaselt tungisid 15- ja 16-aastane nooruk eelmise aasta juuli lõpupoole ühte Kohtla valla garaaži, kust ärandasid sõiduauto Citroen XM. Veidi hiljem hülgasid nad auto, viies autost kaasa magnetofoni, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Sellega noorukid aga ei piirdunud. Juuli lõpus tungis 16-aastane nooruk Kohtla-Järvel läbi katuse järgmisse garaaži, kust ärandas sõiduauto Mercedes Bens 124. Auto käes, sõitis noormees sellega mööda linna, kus kohtas kahte 15-aastast sõpra, kelle kaasa kutsus. Sõit ärandatud autoga ei kestnud aga kaua, kuna üks 15-aastastest ei tulnud juhtimisega toime ja sõitis teelt välja, auto jäi kivi otsa kinni. Noorukid üritasid autoga kivi otsast ära sõita, kuid hõõrdumine kivi ja ratta vahel tekitas kuumuse ja auto süttis.


Üks 15-aastastest süüdistatavatest ärandas eelmise aasta juuli lõpus Kohtla-Järvelt sõiduauto VAZ21063-e. Kuna auto ei käivitunud, lükati see teise 15-aastase süüdistatava abiga lähedalasuva maja juurde. Päev hiljem proovisid noored sõidukit uuesti käivitada, kuid kuna kui see ei õnnestunud, siis see hüljati. Autost varastati istmekatted, apteek, kahjustada said ka mitmed autoosad.

Eelmise aasta oktoobris ärandasid 15-aastased noorukid Kohtla-Järvelt Pärna tänavalt sõiduauto VAZ 2106. Ka seekord ei jõudnud nad eriti kaugele, kuna autol lõppes bensiin. Üks noorukitest viskas autosse suitsukoni, mille tulemusel süttis sõiduk põlema. Seejärel lahkusid nad sündmuskohalt.

Mõni päev hiljem üritasid 15-aastased noorukid ärandada Kohtla-Järvel Põhja alleele pargitud Opel Astrat. Auto ei käivitunud, noored väljusid autost, lahkudes valasid bensiinpaaki tosooli. Kahjustusi sai ka auto süütelukk.

Selle aasta jaanuaris tungis vanim süüdistatavatest Kohtla-Järvel Järveküla teele sõiduautosse Renault, kus varastas magnetoola. Autost lahkudes süütas ta salongi põlema.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Natalja Firsova sõnul sooritavad alaealised kuritegusid mõtlemata võimalikele tagajärgedele. Vanemad võiksid oma lastele rohkem selgitada, et nooruses toime pandud õigusrikkumised võivad tulevikus sulgeda nii mõnegi ukse, muuhulgas seada piirangud töökoha valikule. Prokuröri abi rõhutab, et vanemad peaksid jälgima, kus nende lapsed aega veedavad. Praeguse juhtumi puhul panid alaealised osa õigusrikkumisi toime öisel ajal, kui nad oleksid pidanud olema kodus, mitte aga tänavatel ringi hulkuma.

Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna Jõhvi kriminaaltalituse komissar Margus Kuuse sõnul vastutavad oma alaealiste tegude eest eelkõige lapsevanemad. Antud juhul viitab teismeliste käitumine sellele, et nende vanemad ei huvitunud oma laste tegemistest piisavalt, mis päädis alaealiste poolt toime pandud õigusrikkumistega.