Harju maakohtus leidis 21. märtsil, et Bajuki süü mõrvas, mõrvakatses, vägistamises ja purjuspäi autojuhtimises on tõendatud ning mees peab 20 aastat trellide taga veetma. Täpselt sellist karistust nõudis kohtualusele ka Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik. Sellest rangem karistusmäär oleks olnud vaid eluaegne vangistus, kirjutab BNS.

Bajuki kaitsja otsusega ei leppinud ning taotles Tallinna ringkonnakohtus oma kliendi süütegudele kergemat õiguslikku hinnangut ning ühtlasi ka maakohtus määratust leebemat karistust. Põhja ringkonnaprokuratuur oli maakohtu lahendiga päri ja apellatsioonkaebust ei esitanud.

Tänavu 19. septembril jättis Tallinna ringkonnakohus maakohtu varasema lahendi siiski jõusse. Seepeale esitas Bajuki kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid see ei saanud teisipäeval menetlusluba ning see tähendab süüdimõistva lahendi lõplikku jõustumist.

Lisaks pikale vangistusele jäi jõusse ka maakohtu otsus, millega kohus mõistis Bajukilt mõrvatud Krista Odakivi ema kasuks välja 395 eurot ning teise rünnaku alla langenud naise kasuks varalise kahju hüvitamiseks 370 ning moraalse kahju korvamiseks 3200 eurot. Menetluskuludeks ja sundrahaks tuleb Bajukil kohtu otsusel tasuda veidi üle 25 800 euro.

Harju maakohtunik selgitas, et karistuse määramisel on kindlad reegid ning arvesse tuleb võtta mitmeid asjaolusid, milleks võivad olla ka kergendavad asjaolud. Tema sõnul vabandas Bajuk kohtus kannatanute ees ja kahetses toimunut, mida ei saanud karistuse määramisel jätta arvesse võtmata. "Kohus ei nõustunud Bajuki öelduga, et lõi üht kannatanut vaid kolm korda ja tabas teda juhuslikult ühe korra vastu pead. Need ütlused on vastuolus ekspertarvamusega, mille järgi oli mõrv sooritatud julmal ja piinaval viisil," märkis kohtunik.

Ta tõi esile, et kiirabi jõudis esimesena teise naise juurde ning üliraskelt vigastatud Odakivi juurde alles 50 minutit hiljem. "Kiirabi saabudes oli Odakivi endiselt teadvusel," andis kohtunik mõista, milliseid piinu pidi naine pika aja vältel taluma.

Kohtuniku sõnul näitasid tõendid, et ka ellu jäänud naist rünnates soovis Bajuk teda mõrvata. "Vaid tänu oma tegevusele õnnestus noorel naisel Bajuki haardest vabaneda ja joosta kahe tunnistaja juude, tänu millele ta pääseski," lisas kohtunik.

Bajuki kaitsja vandeadvokaat Aleksandr Kustov leidis, et mõrvasüü tulnuks ümber kvalifitseerida tapmiseks, kuna tema hinnangul ei esinenud julma ja piinavat viisi. Mõrvakatse süü tulnuks kaitsja arvates ümber kvalifitseerida kehaliseks väärkohtlemiseks, vägistamises tuleks aga Bajuk sootuks õigeks mõista.

1. märtsil alanud protsessil tunnistas Bajuk end talle süüks pandavates kuritegudes süüdi vaid osaliselt. Bajuk võttis omaks, et Krista Odakivi suri tema löökide tagajärjel, kuid ta ei tunnistanud, et tegemist oli mõrvaga julmal ja piinaval viisil. Teise noore naise mõrvakatses ei tunnistanud Bajuk süüd üldse. Samuti kinnitas mees kohtule, et ta pole süüdi vägistamises. Bajuk võttis täielikult süü omaks vaid purjuspäi autojuhtimises, mis on talle süüks pandavatest kuritegudest kergeim.

Prokuratuur süüdistab 28-aastas Bajukki selles, et ta ründas tunamullu 23. novembri hommikul Tallinnas Snelli tiigi läheduses kaht naist ning peksis neid kurikaga. Seejärel põgenes süüdistatav sündmuskohalt. Üks kannatanutest, 34-aastane sünoptik Krista Odakivi suri saadud vigastustesse mõned päevad hiljem haiglas, teine naine sai raskelt vigastada, kuid meedikutel õnnestus tema elu päästa.

Samuti süüdistatakse Bajukki mullu jaanuaris Harjumaal toime pandud vägistamises ning juunis Tallinnas sõiduauto alkoholijoobes juhtimises.

Politsei tabas süüdistatava mullu augusti lõpus ning prokuratuuri taotlusel võttis kohus ta vahi alla.