Sellel nädalal jõustunud otsusega tunnistas Pärnu maakohus Roosna-Alliku abivallavanema Maret Põderi süüdi omastamises ja kelmuses ning mõistis talle liitkaristusena aasta ja kümme kuud vangistust tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga.

Samuti mõisteti puudega alaealise tagant raha varastanud naiselt välja sundraha 585 eurot ning tasu õigussabi eest kokk 633 eurot. Kohtuasi lahendati kokkuleppega.

Kuigi Põder on praeguseks omastatud raha tagasi maksnud, siis nimetatud kohtuotsus on tähelepanuväärne, sest see näitab ilmekalt ära, kui jultunult alaealise puudega isiku eestkostjaks määratud valla heaks töötanud Põder oma hoolealuse tagant varastas.

Määrati puudega lapse rahaasju ajama

Aga alustame algusest. Nimelt määrati Roosna-Alliku vallavalitsus 2011. aasta septembris ühe puudega noormehe (kutsume teda nagu kohtuotsuseski JR-iks - toim.) eestkostjaks. Kuna aga toona oli Põder Roosna-Alliku abivallavanem, kelle ülesandeks oli muuhulgas ka sotsiaalhoolekandega seotud teemad, siis määrati naine Järvamaa lasteabikeskuses elava noormehe nimel pangakonto avamise eest vastutajaks. Pangakontot oli vaja, kuna JR sai riigilt pensioni.

Vallavalitsuses lepiti kokku, et kuna noormees saab paari aasta pärast täisealiseks ja peab õpingute lõppedes lasteabikeskusest lahkuma, siis kogutakse pensioniraha talle Roosna-Allikule korteri ostuks. Selle kogumise eest pandi vastutavaks Põder.

2012. aasta 2. oktoobril läksidki Põder ja JR panka ning avasid viimase nimele arvelduskonto, millega seoti ka pangakaart ning internetipanga leping. Kusjuures pangakaart Visa Junior ning internetipanga lepinguga seotud internetipanga kasutamisõiguse paroolid jäid Maret Põderi kasutusse. Kui aga noormees umbes poolteist aastat hiljem täiskasvanuks saades panka läks, näitas tema üllatuseks kontoväljavõte, et viimaste aastate jooksul on abivallavanem kasutanud kontot nii, nagu oleks see tema isiklik omand.

Maksis arveid ja võttis raha välja

Tagantjärgi selgus, et Põder suutis oma sügelevaid näppe taltsutada vaid 17 päeva alates konto avamisest, sest 19. oktoobrist alates tegi ta kohtumaterjalide järgi järgmised ligi poolteist aastat noormehe kontolt erinevaid oste ja pangaülekandeid ning võttis sealt välja sularaha. Kõik tehingud olid tehtud Põderi enda erahuvides.

Näiteks on kohtuotsusest näha, Põder on 22. oktoobril ostnud mööbli ja arvuti ligi 200 euro eest, samuti tasunud sadade eurode eest oma võlgasid ning maksnud erinevate teenuste eest. Lisaks kandis Põder vaid paaripäevaste vahedega JR-i kontolt enda omale üle erinevaid summasid vahemikus paarikümnest kuni paarisaja euroni.

Kokku tegi Põder alaealise kontoga 2012. aasta oktoobrist kuni 2014. aasta juulini enda huvides 5632,74 euro eest tehinguid.

Kohtus tuvastati, et Põder olis siiski ka "helde" ja andis JR-ile nimetatud perioodil üle siiski osa noormehe kontol olnud raha - tervelt 340 eurot. Seega kohtu andmetel kulutas abivallavanem enda huvides ära kokku 5 292,74 eurot.

Samuti tuvastas kohus, et Põder, kellel kohalikust sotsiaalkomisjonist ainsana oli ligipääs toimetulekutoetuste avaldustele ning riikliku infosüsteemis STAR, kuhu laekub info isikutele määratud sissetulekute kohta, viis sotsiaalkomisjoni liikmed eksimusse väites, et JR-le tuleb määrata toimetulekutoetus kuigi JR sai sotsiaalkindlustusametilt pensioni, mis ületas riigieelarves kehtestatud üksi elava isiku toimetulekupiiri. Komisjon seega nõustus Põdra ettepanekuga ja noormehe kontole laekus ajavahemikul 18.06.2014 kuni 03.12.2014 ligi 1400 eurot lisaraha. Selle raha võttis naine välja või kandis samuti enda kontole üle. Sellist teguviisi pidas kohus aga kelmuseks.

Varasemalt karistatud

Tasub märkimist, et Põder on varasemalt samuti omastamises süüdi mõistetud. Nimelt 2014. aasta alguses tegi ta korteriühistu esimehena ühistu arvelt enda isiklikule kontole ligi 1000 euro eest ülekandeid. Selle eest on ta ka omastamises enne süüdi mõisetud.

Põder oli ka 2000-ndate aastate keskel kahtlase juhtumiga seotud. 2005. aastal kajastas kohalik meedia, et Karksi vallavalitsusest lahkus sotsiaaltöötaja Maret Põder, kes oli viivitanud 480 krooni hooldajatoetuse edastamisega ning esitanud vallale rahasaajate võltsitud allkirjad. Põder tunnistas toona oma eksimust, kuid väitis, et tal polnud kavatsust raha varastada.

Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre kinnitas Delfile, et Põder on enda võlad valla eest klaarinud tänavu veebruaris ning alates sellest ajast ei tööta ta ka enam valla palgal. Noormees aga, kelle raha Maret Põder omastas, sai tagastatud raha eest omale Roosna-Alliku alevikku ühetoalise remonditud korteri ja on oma eluga rahul.