Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel mõistis kohus teisipäeval mootorsõiduki joobes juhtimises süüdi 45-aastased Sergei ja Martini ning neljapäeval 39-aastase Sergei ja võttis neilt ära ka kuriteo toimepanemiseks kasutatud sõiduautod.

Politsei pidas Volvot juhtinud Martini kinni tänavu 28. märtsi õhtul Tallinnas Keemia tänaval ja tuvastas mehel enam kui kahepromillise alkoholijoobe.

Kohus mõistis varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Martinile 14 kuu pikkuse vangistuse, mis asendati 836 tunni üldkasuliku tööga.

Töötunde on tal aega teha kaks aastat ja selle aja jooksul peab ta täitma ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid, muu hulgas ei tohi ta tarvitada alkoholi ega narkootikume.

Kuna Martinil juhtimisõigust ei olnud, siis ei saanud seda talt ka ära võtta.

Narkojoobes Sergeile 10 kuu pikkune tingimisi vangistus

45-aastase Sergei pidasid politseinikud kinni sõiduauto Mercedes Benz C220 roolist 2012. aasta 29. detsembril õhtul Tallinnas Valgel tänaval ja tal tuvastati narkojoove. Kohus mõistis Sergeile kümne kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Vangistust ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane pooleteiseaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu ja täidab kriminaalhooldaja kontrollnõudeid.

39-aastase Sergei pidas politsei kinni Mazda 6 roolist tänavu 30. jaanuari õhtul Keila vallas Tallinna-Paldiski maanteel ja tal tuvastati enam kui 2,5-promilline alkoholijoove. Kohus karistas meest kuuekuulise tingimisi vangistusega, mida ei pöörata reaalselt täitmisele, kui ta ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Lisakaristusena võttis kohus vanemalt Sergeilt juhtimisõiguse üheks aastaks ja nooremalt Sergeilt viieks kuuks.

Samuti peavad süüdistatavad tasuma riigile sundraha ja menetluskulusid 676 kuni 1289 eurot.

„Kui isikut on juba varem joobes juhtimise eest karistatud ja ta tabatakse uuesti purjuspäi roolist, siis on põhjendatud ka sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi konfiskeerimine,“ märkis Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur.

40 juhti on autost ilma jäänud

Harju maakohus on alates selle aasta algusest konfiskeerinud Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel sõiduki või selle kasutusõiguse 40 joobes juhilt, möödunud aastal oli konfiskeerimisi kokku 59.

Tänavu ära võetud sõidukite hulgas on viis Audit ja BMW-d, kolm Opelit, Volkswagenit, Mercedest ja Fordi, kaks Peugeot’d, Mazdat ja Volvot, samuti kaks mopeedi ning üks Seat, Hyundai, Saab, Jaguar, Mitsubishi, Daewoo, Nissan, Honda, Toyota ja Citroën.