Kohus tunnistas Viktor Gorodetski (23) ja Aleksei Rudnevi (21) süüdi inimkaubanduses ja välismaalase ebaseaduslikus toimetamises üle Eesti riigipiiri ning karistas neid kolmeaastase vangistusega, millest arvati lühimenetluse tõttu kohe maha üks kolmandik, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ERR-i uudisteportaalile. Nende karistusaega arvestatakse nende kinnipidamisest mullu 28. märtsil.

Kohus tunnistas Kristina Kovalenko (23), Aleksei Remetsi (26), Vadim Lunjovi (28) ja Aleksandr Prokopjuki (35) süüdi inimkaubandusele kaasaaitamises ja välismaalase ebaseaduslikus toimetamises üle Eesti riigipiiri ning karistas neid eri pikkusega tingimisi vangistustega.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt osalesid süüdistatavad rahvusvahelises inimkaubanduse ketis, mille eesmärk oli Vietnami kodanike illegaalne toimetamine Venemaalt Euroopa Liitu.

Süüdistuse järgi toimetasid süüdistatavad aastatel 2014-2015 vähemalt viiel korral Vietnami kodanikke ebaseaduslikult Eestisse.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus leidis inimkaubanduse ohvrid Tartus asuvast garaažist, kus neid varjati kinni kleebitud akendega sõiduautos.

„Kõnealune kohtuotsus on äärmiselt oluline seetõttu, et inimkaubanduse näol on tegemist küllalt uudse ja mitmetahulise kuriteokoosseisuga, milles pole seni jõudnud juurduda igakülgset kohtupraktikat," ütles Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa. "Iga uus kohtulahend aitab seega kaasa n-ö suure pildi kujunemisele, annab menetlejatele tagasisidet, kas seadust on õigesti tõlgendatud, ning sisaldab suuniseid edasiseks tööks. Antud juhul püüdsid politsei ja prokuratuur tõendada, et vietnamlasi üle piiri toimetanud isikud tegutsesid rahvusvahelise inimkaubanduse keti raames ning et smugeldatavatel välismaalastel puudus tegelik võimalus ise oma käekäigu osas kaasa rääkida. Otsusest nähtub, et kohus jõudis samadele järeldustele."

Mõnes punktis asus kohus ka süüdistusest erinevale seisukohale, leides muuhulgas, et varasemad inimkaubanduse episoodid, kus konkreetseid ohvreid ei olnud tagantjärele enam võimalik tuvastada, jäid liialt üldsõnaliseks, samuti tulenes osade välismaalaste alaealisus vaid nende endi ütlustest, lisas prokurör. "Neis küsimustes tutvun põhjalikult kohtuotsuse motiividega enne kui otsustan, kas on alust edasikaebuseks või leidub siin pigem asjalikke näpunäiteid tulevasteks menetlusteks.“