26. märtsil tunnistas Tartu maakohus Ivan Chopei (60), 31. märtsil Elmar Noole (50) ja 1. aprillil Sander Kula (24) süüdi mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis ning Noole lisaks ka veel karistuse kandmisest kõrvalehoidumises.

Chopeile mõisteti kuue kuu pikkune vangistus, kuid koos talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma üheksa kuu pikkuse vangistuse, mis asendatakse 540 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemise ajal peab ta järgima kriminaalhoolduse kontrollnõudeid. Lisaks võeti Chopeilt ära mootorsõiduki juhtimise õigus üheks aastaks ja temalt konfiskeeriti mootorsõiduk Volkswagen Transporter.

Noolele mõisteti kuue kuu pikkune vangistus, kuid koos talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kokku ühe aasta, nelja kuu ja 23 päeva pikkuse vangistuse.

Kulale mõisteti kuue kuu pikkune vangistus, millest kohe ärakandmisele kuulub üks kuu. Ülejäänud vangistus mõisteti talle tingimisi 18 kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Lisaks konfiskeeriti Kulalt mootorsõiduk Suzuki Swift.

Menetluskulude katteks peab Chopei tasuma 546,5 eurot, Nool 642,9 eurot ja Kula 360 eurot.

Süüdistuse kohaselt juhtis Ivan Chopei mootorsõidukit Volkswagen Transporter Tartus Ringtee tänaval asuva kaubanduskeskuse juures. Alkoholijoobes Elmar Nool tabati Võru vallas Võru-Põlva tee 4. kilomeetril, kus ta sõitis mootorsõidukiga Mercedes-Benz. Sander Kula olles alkoholijoobes juhtis sõiduautot Suzuki Swift Põltsamaa vallas Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee 123. kilomeetril, kus sõiduk peatati ning autojuht kõrvaldati juhtimiselt.

Kohtu ette astunud mehed on varasemalt kriminaalkorras karistatud, sealhulgas ka samalaadse kuriteo toimepanemise eest.

Prokuratuur on seisukohal, et kui üks inimene paneb korduvalt toime samasuguseid kuritegusid, siis peab kohtusaalis nõudma eelmisest raskema karistuse määramist. Kui inimest karistatakse joobeseisundis sõiduki juhtimise eest, siis lisaks põhikaristusele (rahaline karistus, vangistus) võetakse temalt tavaliselt ära ka juhtimisõigus. Kui inimest karistatakse juba mitmendat korda samalaadse kuriteo toimepanemise eest, siis konfiskeeritakse sageli temalt ka sõiduk.

Kohtuotsused on vaidlustatavad 15 päeva jooksul.