“Ausalt öelda ootasin ma Eesti vabariigi taastamist pikisilmi ja poleks iial uskunud, et ma midagi nii valet teen, et mind selle riigi poolt süüdi mõistetakse,” lausus Nõukas, kahetsus hääles, kirjutab Saarte Hääl.

Kohtunik Kristel Pedassaare sõnul pole tema kohtupraktikas nii pikka nimekirja keelatud tulirelvadest ja lõhkematerjalidest varem olnud. “Arvestades Nõukase vanust ja puhtsüdamlikku kahetsust tuli karistus suhteliselt leebe,” ütles Pedassaar.

Samuti vähendati tunduvalt riigituludesse makstavat rahasummat, mis koosnes sunnirahast, ekspertiisi- ja riigi poolt määratud kaitsja tasust. Riigile peab süüdimõistetu maksma 2025 eurot.

Konfiskeeritud relvad määrati hävitamisele. Seda, kas tegemist võib olla ajaloolise väärtusega relvadega, kohus ei arutanud. “Kui leidub huvitatud osapool, võivad nad taotleda ekspertiisi,” soovitas Pedassaar.

Joel Nõukase sõnul sai karistuseni viinud sündmuste ahel alguse 2011. aasta septembris, kui Orissaare vallast Suur-Pahila külast avastati kanepikasvandus. Siis kirjutas Saarte Hääl, et sama kriminaaluurimisega seoses leiti ka ebaseaduslikku lõhkeainet.

2012. aasta veebruaris toimusid kanepikasvatajalt saadud vihjete peale Saare maakonnas mitmed läbiotsimised, mille käigus leiti veel ebaseaduslikke relvi ja lõhkeainet.

Üks läbiotsimise koht oli toona ka karjalaut Orissaare lähedal Põripõllu külas, kus vanade relvade huviline Nõukas oma relvakollektsiooni hoidis. Kuigi Nõukasel oli olemas avalik kollektsioneerimisluba, leidsid kaitsepolitseinikud hoonest suures koguses arvel mitte olevaid tulirelvi, nende osi ja lõhkeainet.

Kokku viidi minema 33 pakendit, milles sisaldus rohkem kui üks relv või selle osad. Lisaks võeti läbiotsimisel ära mitu kilo lõhkeainet, 45 kilogrammi suitsuta püssirohtu ja pea kolm kilo kinnist süütenööri.

Paarkümmend aastat relvi ja muid sõjaga seonduvaid esemeid kogunud Joel Nõukas ütles oma teo selgituseks, et ühel hetkel kasvas kollektsioon tal üle pea.

“Relvi ja nende osasid peab käima arvele võtmas Kuressaare politseijaoskonnas,” selgitas Nõukas. Iga operatsiooni eest tuleb maksta riigilõivu. Nii need relvad tal kapinurka kogunesid.

Sõjaga seotu kogumisel sattus sekka ka asju, mis lõhkeainet sisaldasid. Kuid nende päästeametile loovutamisel oleks tulnud selgitada, miks lõhkekehad algsest asukohast teisaldatud on. Kui relvad olid kindlalt hoidlas luku taga, siis ahjus tule süütamiseks kasutatud trotüüli sealsamas ahju kõrval plastikkanistris hoidmist peab Joel Nõukas nüüd tõeliseks rumaluseks.

“See ju vana talumehetarkus, et väikestes kogustes põleb trotüül hästi. Plahvatuseks on vaja lööki,” selgitas ta oma poisikesetempu.

Eilse kohtuotsuse peale võib Joel Nõukas 15 päeva jooksul esitada apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule.