Kohus arutab Savisaare suhtes rakendatud piirangut eeluurimisasjadele tavapäraselt kinniste uste taga, vahendab ERR.

ERR-ile teadaolevalt on riigiprokuratuur jätkuvalt seisukohal, et Savisaare ametist kõrvaldamine on põhjendatud.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs on aga seisukohal, et Savisaare ametist kõrvaldamise määrus tuleks tühistada, sest Savisaar pole mingilgi määral uurimisse sekkunud või seda takistanud.

Harju maakohus rahuldas mullu 30. septembril riigiprokuratuuri taotluse Savisaare ametist kõrvaldamiseks ning maakohtu määrus jõustus kohe. Eelmise aasta 23. oktoobril jättis maakohtu määruse muutmata ka Tallinna ringkonnakohus ning riigikohus Savisaare kaitsjate kaebusi sellele arutusele ei võtnud.

Seepeale esitas Tallinna linnavolikogu riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumile taotluse tunnistada Savisaare ametist kõrvaldamist lubav kriminaalmenetluse seadustiku säte selle vastuolu tõttu kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega põhiseadusega vastuolus olevaks.

Tänavu 15. jaanuaril leidis riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium, et Savisaare ametist kõrvaldamine on põhiseadusega kooskõlas.

Kohus on Savisaare ametist kõrvaldamise põhjendatust ka varem kontrollinud, kuid leidnud, et selle tühistamiseks pole alust.