Paralleelselt asuti kohe selgitama valeväljakutse tegijat. Uurijad selgitasid, et ähvardus tehti Tartust Karlova linnaosast ühelt tänavanurgalt ning peagi peeti seal samas kuriteos kahtlustatavatena kinni 21-aastane ja 26-aastane naine, kes mõlemad olid alkoholi tarvitanud, teatas prokuratuur.

Politsei alustas sündmuse täpsemate asjaolude uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist, kui see on toime pandud lõhkematerjaliga ähvardades.

Alustatud kriminaalmenetluse raames on tänaseks kogutud tõendid, mis viitavad, et helistajaks oli 21-aastane naine. Täna, 29. juulil esitas Lõuna Ringkonnaprokuratuur eeluurimiskohtunikule taotluse kahtlustatava vahistamiseks, kuna prokurör leiab, et vahistamine on vajalik eelkõige seetõttu, et on alust arvata, et naine võib vabaduses viibides jätkuvalt toime panna kuritegusid.

„Tahaksin siinkohal rõhutada, et õiguskaitseasutused reageerivad analoogsetel juhtumitel koheselt suurte jõududega eesmärgiga kiirelt välja selgitada võimalik oht inimeste elule. Me ei saa välistada, et samal ajal võib keegi kuskil tõepoolest abi vajada,“ kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtiv ringkonnaprokurör Toomas Liiva.

Kohus rahuldas esitatud taotluse ning naine võeti eeluurimise ajaks vahi alla. „Vahistatud naisel on nüüd piisavalt aega järgi mõelda, et kas selline nn nali oli ikka väärt neid kuid, mida ta viib vanglatrellide taga,“ sõnas prokurör.

Menetluse raames kogutud andmete põhjal võib väita, et teine naine oli kaasosaline. Talle on esitatud kahtlustus avaliku korra raske rikkumise toimepanemises, kuid tema vahistamiseks vajadust pole.

Politsei tuletab meelde, et pommiähvarduse tegemine on tõsine kuritegu ja ei tasu loota, et kõnetegija jääb anonüümseks. Politsei kasutuses on vahendid, mille abil suudetakse pea kõikide juhtumite korral kindlaks teha ähvarduse teinud inimene.