Möödunud reedel ilmus Orissaares elava naise - nimetagem teda Helgaks* - hoovi valge buss. Sõidukist väljus Helga sõnul kena välimusega noormees, kes asus katusefirmat tutvustama.

"Näost ei osanud öelda, et mustlane. Rääkis vene keeles, et ta on katusefirmast Ungarist, brošüür oli käes ja näitas ilusaid katuseid sealt," kirjeldas Helga. Taoline koduhoovi sõitmine ja teenuse pakkumine on aga üsna tavapäratu ning antud olukorras kuulas naine lõpuni, mida talle räägitakse ning läks ka vaatama, mida bussis pakutakse.

"Viisakusest läksin bussi juurde vaatama, mis tal pakkuda on. Näitab mulle, kui kena paks plekk on. Järgmisel hetkel ütleb, et näitab mulle, kuidas see mul katusel välja näeb," kirjeldas Helga. Seejärel tõi Helga välja redeli, et vaadata plekk üle. Tagantjärele tunnistab Helga, et oli tõeliselt sinisilmne.

"Ronis sinna katuse ääre alla ja samal hetkel voolas bussist välja viis tumedama nahaga meest ja hakkasid veerenni maha lammutama. Ma oma kesise vene keelega ütlesin, et ei maksa lammutama hakata," kirjeldas Helga.

Mõne hetke pärast saabus aga kohalik konstaabel ja käskis meestel renni tagasi panna. Usinad töömehed olid jõudnud renni juba poole maja ulatuses maha võtta.

Konstaabel pani meeste isikukoodid kirja ja saatis nad autoga laeva peale. "Pärast sain teada, et nad olid naabri juures ka käinud ja tema kutsus politsei," sõnas Helga.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerttu Krall kinnitas, et reede hommikul teatati kohalikule piirkonnapolitseinikule, et Orissaares liigub ringi tundmatu valge buss ning seal olevad mehed tutvustavad end kui katusepanijad. "Kontrollimisel selgus, et bussis viibis neli Rumeenia kodanikku. Piirkonnapolitseinik suhtles meestega ning palus neil oma tegevus lõpetada. Politseile teadaolevalt suundusid Rumeenia kodanikud seejärel praamile," kirjeldas politsei esindaja.

Seda, mis põhjusel mehed Eestis on, korrakaitsjad ei uurinud. "Mehed ei pannud toime rikkumist ja kuna Rumeenia on ka EL liikmesriik, siis ei olnud põhjust täiendavaks kontrolliks," täpsustas Krall.

Hea lugeja! Kui ka Sinul on kevade saabudes kogemusi innukate mustlastest kaubapakkujate või töömeestega, kirjuta vihje@delfi.ee

*loo peategelase ees- ja perekonnanimi on toimetusele teada