«Kuritegevus suureneb siiski peamiselt jätkuva majanduslanguse tõttu,» arvab endine siseminister, riigikogu liige Ain Seppik ajalehele Pealinn.

«Kuritegevus on niigi rahvusvaheline. Eestis «saavutati» see Euroopa Liitu astumise ja piiride avanemisega. Kurjategijaid tegelikult ei huvita, kas tegu on kroonide või eurodega, tahetakse ka latte ja rublasid.»

Endine politseijuht, Tallinna volikogu liige Andres Anvelt loodab, et koos euroga midagi hirmsat ei tule. «Eesti on nii marginaalne,» põhjendab ta. «Kõige tõenäolisem on pettuste lisandumine, kus püütakse ära kasutada eriti vanemate inimeste teadmatust. Riik peaks palju enam selgitama krooni ja euro suhet.»

Pettuste arvu kasvu peab suurimaks ohuks teinegi endine siseminister, Riigikogu liige Kalle Laanet: «Näiteks suureneb kindlasti võimalus, eriti välismaal olles, valeraha saada.»

Üheks tõsisemaks kuriteoliigiks võib koos euro tulekuga kujuneda rahapesu, mille eest on hoiatanud ka Europol.

Calabria maffiat ’Ndranghetat, mille bossi, 70-aastase Giovanni Tegano Itaalia politsei eelmise kuu lõpul vahistas, peetakse Itaalia nelja maffiaorganisatsiooni seas mõjukaimaks. Umbes 7000 liikmega ‘Ndrangheta käive on hinnanguliselt kuni 44 miljardit eurot, moodustades ligi kolm protsenti Itaalia rahvuslikust kogutoodangust! Kõigi Itaalia maffiarühmituste aastakäive aga on ümmarguselt 100 miljardit eurot.

Sakslasteni jõudis arusaamine Itaalia maffia invasioonist 2007. aasta augustis, kui Duisburgis ‘Ndrangheta korraldatud veresaun röövis kuue Itaalia noormehe elu. Mehed tapeti raudteejaama lähedal asuva Itaalia restorani Da Bruno ees autodes. Nende pihta tulistati umbes 70 lasku.