„Päästjate saabudes põles kokku seitse garaažiboksi. Sündmuskohal käinud valvemenetleja tegi kindlaks, et põleng sai alguse kasutuseta garaažiboksist, sealt leiti ka hukkunud inimene,“ sai lugeda hommikusest operatiivsündmuste ülevaatest. Samuti hoiatavad ametivõimud ametlikult kasutuseta hoonete ja ruumide ohtlikkuse eest.

Teates ei defineerita, mida täpselt kasutamise all silmas peetakse, kuid selge on, et ametnike kabinettides on sellel teine tähendus kui tavakäibes, sest Paljassaare garaažilinnak on aastaid olnud teada salaslummina ja inimesed on seda pikaaegse elukohana kasutanud hoolimata sellest, kas dokumendid seda lubavad või mitte. Tänane sündmus kinnitab, et ammune probleem on linnal siiani lahendamata.

Kaks aastat tagasi käis ka Eesti Päevaleht seal kohal ja arutas sealsete asukatega gaaraažilinnaku elu. Reportaažist selgus, et juba palju aastaid garaažis elanud Larissa ja tema naabrimees pakkusid kompleksi elanike arvuks umbes paarkümmend inimest. „Kuna elud on heitlikud ja kõigi naabritega sina peal ei olda, siis väga täpselt öelda ei oska. „Lapsi olen küll näinud siin ringi jooksmas, aga kas ja kus nad siin elavad, ei tea,” nendib Larissa. Samuti juba aastaid slummis garaaži üürinud mees kirjeldab, et seal elab ka lapsi. Näiteks üks kahe lapsega üksikema, kel pole kusagile mujale minna,“ kirjutas Eesti Päevalehe ajakirjanik Kadri Ibrus tollal. Selgus, et inimesed on linnakuveerde rajanud väliköögi, vett saab merest ja eluasemeid köetakse elektriradiaatoritega, kuid nii mõnelgi on olemas korsten. Loe tollast reportaaži täismahus siit.

Paljassaare elu

Reportaaži ilmumise järel kinnitasid linna hoolekandeametnikud, et ollakse valmis slummielanikke igati aitama, kuid selleks peavad nad ise soovima abi vastu võtta. Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet lükkas ümber väite, et garaažilinnakus elab ka lapsi.

Enam kui 1000 garaažiga linnakust lahti saamisest rääkis linn aga juba 2005. aastal. Maa-ala tuleviku pidi otsustama ideekonkurss.

Politseile oli garaažilinnak tollal pinnkus silmas salasigarettide ja -alkoholi ladustamise kohana.