30. märtsi öösel pisut enne kella üht Kallavere külla politsei kutsel kohalesõitnud loomapüüdja leidis ees verega kaetud põrandad ja torkehaavadega koera. Joomingu käigus tüllipööranud meestele, kes olid oma erimeelsusi kirveste ja nugadega lahendanud, oli ette jäänud ka pooleteistaastane emane koerahakatis, keda pussitati kolm korda kõrri.

Koera õnneks ei tabanud ükski torge otse veresooni ja teda oli võimalik aidata. Kuigi üks torkehaav ulatus ka hingekõrri, said operatsiooni käigus tema haavad kinni õmmeldud ja lootused loomakese paranemisele on head, teatab loomade hoiupaik.

Eesti Loomakaitse Selts sai hoiupaigast teada, et 30. märtsil on Harjumaal Jõelähtme vallas Kallavere külas Saviranna teel joobes isikud kakluse käigus vigastanud koera. Koeral oli kaela piirkonnas kolm noahaava, üks neist trahheases.

Loomakaitsjad andsid koerapiinamise politseisse

Loomakaitse selts esitas avalduse koera pussitaja suhtes kriminaalmenetluse algatamiseks ning looma julma kohtleja vastutusele võtmiseks.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Martin Luige teatas Delfile, et politsei ja prokuratuur alustasid antud juhtumi osas kriminaalmenetlust. Menetlust alustati karistusseadustiku §264 järgi, mis käsitleb looma julma kohtlemist. Süüdlast võib ees oodata rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus.

Loomakaitseseaduse kohaselt on looma suhtes lubamatu tegu looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu sarnaste tagajärgedega tegu, mis ei ole tingitud looma ravimisest, muust veterinaarsest menetlusest ega hädaolukorrast.

Karistusseadustik võimaldab loomapidajat vastutusele võtta kriminaalkorras, looma suhtes lubamatu teo toimepanemise eest avalikus kohas ja/või julmal viisil karistatakse piinajat rahalise karistuse või aastase vangistusega.