Politsei sai teate memoriaali sodimise ja lõhkumise kohta eile kella 22.30 paiku.

Mälestuspaika jõudnud politseinikud leidsid eest soditud mälestuskivid, laiali oli loobitud küünlaid ning lõhutud lillepotte. "Tegemist on väga kahetusväärse juhtumiga. Sõja ajal hukatud ohvrite mälestuseks paigaldatud mälestusmärgid väärivad austust. Teeme omalt poolt kõik, et välja selgitada inimesed, kes antud teo toime panid, sest sellisele käitumisele ei ole mitte mingit õigustust," lausus operatiivjuht Urmas Krull.

Kalevi-Liival paikneb kaks mälestusmärki fašismiohvritele. Üks hukatud juutidele, rajatud 1960. aastal ning teine 2007. aastal püstitatud mälestusmärk mõrvatud romadele. "Olemasolevatel andmetel on soditud mõlemad mälestusmärgid," kommenteeris Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

Politsei palub Jõelähtme inimeste abi Kalevi-Liiva terroriohvrite memoriaali rüüstajate leidmiseks. "Kõigil kellel on infot võimalikke memoriaalide rüvetajate kohta, palume sellest teada anda häirekeskuse numbril 112," lausus Krull.

Juhtunu osas on alustatud kriminaalasi. Hetkeseisuga ei ole kahtlustatavana kedagi üle kuulatud ning kõik asjaolud on väljaselgitamisel.

Kalevi-Liival asus 1942. aastast 1943. aastani Saksa okupatsioonivõimude poolt loodud Jägala koonduslaagri hukkamispaik, kus surmati umbes 6000 inimest.