Tartu maakohus tunnistas endise Lõuna prefektuuri vanemliikluspolitseiniku Marek Kirsipuu (39) kokkuleppemenetluses süüdi altkäemaksu võtmises ja eraviisilises jälitustegevuses ning mõistis talle ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kaks päeva.

Sama otsusega tunnistati Kalev Aas (50) süüdi altkäemaksu vahendamises ning talle mõisteti kaheksa kuu pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kaks päeva. Koos varasema kohtuotsusega mõistetud karistusega on Aasa liitkaristus üheaastane vangistus. Seni, kuni ei ole möödunud varasema kohtuotsusega kohaldatud kolmeaastane katseaeg, tuleb karistuse täitmisele pööramise korral pöörata üheaastane vangistus. Kui aga varasema otsusega kohaldatud katseaeg on möödunud, saab täitmisele pöörata üksnes tänase otsusega mõistetud vangistust, teatas Tartu maakohus.

Menetluskulude katteks peavad nii Kirsipuu kui Aas tasuma 537,21 eurot.

Kahe esialgu samas kriminaalasjas kohtu all olnud isiku suhtes aga lõpetas kohus tänase määrusega Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Kaire Hänilese taotlusel menetluse altkäemaksu andmise ja kallutamises eraviisilisele jälitustegevusele avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Üks isikutest peab riigituludesse tasuma 1001,83 eurot ja teine 501,83 eurot.

Kirsipuud süüdistatakse altkäemaksu võtmises ametialase informatsiooni edastamise eest ning selles, et osa ebaseaduslikult edastatud informatsioonist kogus ta oma kolleegide varjatud jälgimisega.

Süüdistuse kohaselt edastas Kirsipuu Aasa kaudu ühele metsaveoga tegeleva äriettevõtte osanikule ja juhatuse liikmele informatsiooni liiklusjärelevalve teostamiseks kasutatava kaalubussi töögraafiku, planeeritud patrullmarsruutide ning asukohtade kohta, saades vastutasuks küttepuid väärtusega ligi 600 eurot.

Samuti süüdistatakse Kirsipuud selles, et ta paigaldas kaalubussile positsioneerimisseadme, mille abil sai ta vajadusel informatsiooni politseisõiduki asukoha kohta. Saadud andmed edastas ta ühe osaühingu juhatajale, mis tegeleb transporditeenuste, metsa majandamise ning kaubavedudega maanteedel.

Menetlusandmeil pandi kuritegusid toime 2011. aasta juunist kuni 2012. aasta märtsini.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi politsei- ja piirivalveameti sisekontrollibüroo ning juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.