Iiri politsei uurijad on kindlaks teinud, et Kinahami kartell oli tuvastanud korteri Põhja-Iirimaal, kus hirmunud Hutchi jõugu liige varjus, vahendab Herald.

Teisipäeval aset leidnud tugevalt relvastatud reidi käigus avastati Lääne-Dublinis Blakestownis asuvast korterist, et Kinahani kartellil oli üksikasjalikku informatsiooni Hutchi jõugu tipus asuva liikme täpsete liikumiste kohta.

Dublinist tabati kahtlustatavatena 58-aastane eestlane Imre Arakas ja kaks Dublini kurjategijat, vanusega 57 ja 33.

"Tõendid näitavad, et isiku tapmiseks oli olemas selge plaan," kinnitas usaldusväärne allikas, lisades, et mõrvaplaanidega oldi kaugele jõutud.

"Kõik märgid näitavad, et see mõrv oli plaanis ellu viia juba sellel nädalal ja relvad olid kavas varakult Lääne-Dublinis Blakestownis asuvasse korterisse toimetada.

Arakat kuulati pealt

Euroopa Liidu politseiagentuuri Europoli agendid olid sidemetes Iiri politseinikega seoses Araka võimalike kuritegudega Mandri-Euroopas.

Allikad on Iiri meediale kinnitanud, et Araka telefoni kuulati pealt.

Relvastatud detektiivid saabusid korterisse hetkel, kui Arakas vahetas sõnumeid Hispaanias viibiva kartellijuhiga, soovides saada relva ja summutit.

Juba varem on Iiri ajakirjandus kirjutanud, et Arakas oleks palgamõrva eest teeninud 100 000 eurot. Arakas olevat palgatud seetõttu, et kartell oli tüdinud ebaõnnestunud mõrvakatsetest, mida sooritasid madalama astme kurjategijad.

Pealtkuulamine tähistab 11. korda, mil Iiri politsei on päästnud Hutchi jõugu liikme, kes on üks võtmemängija vaenus, mis puhkes pärast tema lähedase sõbra Gary Hutchi mõrva Hispaanias 2015. aasta septembris.

Politsei sai mõrvaplaanidest teada möödunud nädalal

Pärast seda, kui Iiri politseile saabus möödunud nädalal hoiatus, et Kinahani kartelli palgamõrvarid sõidavad põhja poole, kus kavatsevad mõrva sooritada, tõsteti oma valmisolekutaset.

Relvastamata politseinikel soovitati mitte peatada kahtlustäratavaid sõidukeid. Samuti anti relvastamata politseinikele käsk mitte osaleda mistahes tulirelvadega seotud intsidentides ilma relvastatud kolleegideta.

Põhja-Iirimaa siselinna politseinikele tuli teade mõrvaplaanidest möödunud neljapäeval.

Hoiatus saabus Iiri politsei narkootikumide ja organiseeritud kuritegevuse büroost, kes juhtisid ka Araka tabamise operatsiooni.

Briti meedia valgustab Araka kriminaalset minevikku

Lisaks mõrvaplaani sisule süüvib Briti meedia ka Araka kriminaalsesse minevikku, mille juures tsiteeritakse muuhulgas ka Eesti Ekspressis ilmunud intervjuud.

Erinevad väljaanded tõstavad esile, et Arakas istus vangis juba Nõukogude ajal ning pääses vabadusse 1992. aastal. Independent märgib, et Arakas oli üks Tallinna jõugu liidritest, kes võitles Vene maffia vastu.

Samuti kirjutatakse, et Arakas lahkus Eestist Hispaaniasse Marbellasse pärast seda, kui teda oli 1997. aastal kodumaja juures tulistatud. Haavata ta selles intsidendis ei saanud.

The Sun tõstab esile intsidendi, kus Arakas pääses napilt eestlastest palgamõrvarite rünnakust Hispaanias.

Arakas suutis suuremate vahejuhtumiteta elada kuni 2011. aastani, mil selgus, et ta oli 2009. aastal osalenud Nikolai Reismani kohta valeütluste andmises, sooviga lavastada Reisman süüdi Toomas Tamme mõrvakatse tellimises.

Iiri ajakirjanduse andmetel oleks Arakas palgamõrva eest teeninud 100 000 eurot. Kinahani jõugu rünnakud Dublinis baseeruva Hutchi perekonna ja nendega seotud isikute vastu on nõudnud praegustel andmetel 11 inimelu.