Turbapinnase põlengust teatati täna hommikul kella 5 paiku, teatas Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Sündmuskohale saadeti korrapidamisbüroo operatiivkorrapidaja ning 11 päästeautot, sh kaks konteinerautot metsakustutusvarustusega, kaks voolikuautot, pumbajaam, ATV, amfiibauto ja roomikauto.

Kustutustööde organiseerimist raskendas algul sündmuskohale halb ligipääsetavus. Suure tuule tõttu haaras põlenguala lõunaks umbes kümne hektari suuruse ala turbapinnast ning selle peale kasvanud metsanoorendiku.

Kella 15.30 seisuga suudeti põlenguala piirata ning kontrolli alla saada. Täpsustatud andmetel on momendil väiksematest tulekolletest ja pinnatulest haaratud ligikaudu 15 hektari suurune maa-ala endistel turbatootmisväljadel, millele on kasvanud metsanoorendik.

Tuule tõttu püsib oht sädemete kaudu tule levikuks praegu kasutusel olevatele turbatootmisväljadele.

Päästetööde juhtimiseks on kohapeal moodustatud staap. Sündmuskohal on momendil kustutustöödega seotud üle viiekümne inimese, nende seas 35 päästetöötajat ning paarkümmend AS-i Tootsi Turvas Puhatu jaoskonna töötajat. Kohal on 12 päästeautot. Maha on veetud umbes 1500 meetri ulatuses voolikuliine, kustutusvett saadakse lähedalasuvatest kraavidest. Töötavad neli pumpa.

Piirkonnast leviv suits ümbruskonna inimesi ja liiklust ei ohusta. Piirkonnas elumaju ei ole. Põlengualale kõige lähemal asuv hoone on turbatööstuse kontor, mis asub 1,5 km kaugusel.

Turbapinnase põlengust Illuka vallas Puhatus teatati 1. juuni pealelõunal, kui endistel turbaväljadel põlesid üksikud tulekolded umbes 3,5 hektari ulatuses. Kustutustöödel osales seitse päästeautot. Põleng lokaliseeriti õhtul kella 18.53-ks ning tööd lõpetati kella 21.22-ks. Piirkonnas teostati järelkontrolli ka eile.

Turbapinnas Puhatus põles ka 6. mai öösel, kui turbarabas avastati umbes 0,1 hektari suurusel maa-alal kolm tulekollet, mis koheselt kustutati. 6. mai ja 1. juuni vahelisel ajal ajal uusi tulekoldeid ei avastatud.