Toila valla terrritooriumil asuvad paiguti väga tuleohtliku pinnasega metsad, mis piirnevad Illuka vallas asuvate kohati ligipääsmatute metsamassiividega, kus on eelnevatel aastatel juba aset leidnud ulatuslikud metsatulekahjud, teatas päästekeskus.

Kestev kuum ja kuiv ilm on muutnud metsad eriti tuleohtlikuks. Võimalikud lühiajalised hoovihmad ohtu ei leevenda, mistõttu lähipäevade ilmaprognoos annab alust arvata, et tuleoht looduses suureneb veelgi.

Vastavalt metsaseadusele on kohalikul omavalitsusel õigus anda välja korraldus, mis keelab võõras metsas viibimise, metsa kasutamise puidu saamiseks ja puhkuseks ning metsades või muu taimestikuga kaetud aladel lõkete tegemise. Piirangute seadmine on päästeteenistuse hinnangul vajalik metsatulekahjude ennetamiseks ning suure kahju ärahoidmiseks.

Piisab suitsukonist või summuti sädemest

Metsamineku keelu ajal ei tohi metsa minna jalgsi ega mootorsõidukiga. Kui keeldu kehtestatud ei ole, tohib metsas lõket teha, grillida ja suitsetada ainult nendes kohtades, kus maaomanik on lõkkeaseme eelnevalt ette valmistanud ja tähistanud. Riigimetsas on RMK puhkealadel lõkkeplatsid, kus on sädemepüüdjatega lõkkealused. Enne lõkkeplatsilt lahkumist tuleb kindlasti veenduda, et lõke oleks täiesti kustunud.

Metsatulekahjude vältimiseks kontrollivad Ida-Eesti päästekeskuse inspektorid puhkealadel tuleohutusnõuetest kinnipidamist. Metsatulekahju kustutamine on päästeteenistusele väga aeganõudev ja ressursimahukas tegevus ning looduse taastumine põlengust võtab aega aastakümneid.

Ida-Eesti päästekeskus kutsub kõiki inimesi üles käituma looduses hoolivalt ja ohuteadlikult - suur metsatulekahju võib kergesti alguse saada nii kuiva rohu sisse visatud suitsukonist, tuleohutusnõuetele mittevastavalt tehtud lõkkest kui ka mootorsõiduki summutajast lennanud sädemest.