7. augustil kell 19.21 sai häirekeskus teate, et Pühalepa vallas Heinlaiu ja Hiiumaa vahel oli ümber läinud paat kolme inimesega. Teataja oli üks paadis olnutest ning tema sõnul oli kõigil kolmel päästevestid seljas.

Sündmusele reageerisid nii Käina päästekomando päästjad kui ka politsei- ja piirivalve merepääste üksus. Politsei- ja piirivalve meeskond jõudis abivajajateni esimesena ning toimetas kõik kolm kaldale. Meedikute abi hädalised ei vajanud. Käina päästjad tõid kaldale ümberläinud paadi, teatas lääne päästekeskus.

Päästjate hinnangul on sündmus väga positiivne näide sellest, kuidas päästevest aitab hädas. Meestel olid päästevestid juba paadis seljas ja vees olles ei olnud vaja neid endale selga sikutama hakata, vaid saadi rahulikult ise endale abi kutsuda ning seda ka rahulikult oodata.

Kahel paadis olnud mehel olid veekindlad mobiiltelefonid ning ühel tavaline mobiiltelefon, mis oli pandud veekindlasse kotti. Kaks veekindlusega telefoni lõpetasid vette sattudes töötamise ning abi oligi võimalik endale kutsuda vaid telefoniga, mis oli pandud veekindlasse kotti.

Hiiumaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma sõnul on Hiiumaal selle aastal koostöös politsei- ja piirivalveameti ning MTÜ Hiiumaa Kodukandiga läbiviidud mitu veeohutuse õppepäeva nii kaluritele kui ka ametikoolis väikelaevajuhtidele.

„Eilne õnnetus on hea näide sellest, kuidas ohutuspäevad, -koolitused on olulised ning sealt saadud õpetussõnu arvesse võttes lõppevad õnnetused õnnelikult. Kui meestel päästeveste seljas poleks olnud ning ka telefoni, mis töötanud oleks, võinuks olukord kurvemalt laheneda, sest nagu hiljem selgus, sellel ajal merel teisi aluseid, kes neid märgata oleks võinud ning aidata, polnud,“ selgitas Aasma eilse sündmuse tagamaid.