Riiklik süüdistaja Ari-Pekka Koivisto kaalub ametikuriteos süüdistuse esitamist seitsme Helsingi narkopolitseiniku vastu, ühe Helsingi politseijuhi ja ühe keskkriminaalpolitsei töötaja vastu, vahendab Helsingin Sanomat.

Kahe juhtumi juured ulatuvad aastasse 2001. Esimeses juhtumis vahistas Helsingi narkopolitsei Läänesadamas eestlase, kellelt konfiskeeriti üheksa kilo amfetamiini. Meest karistati kaheksa vangla-aastaga.

Operatsioonis osalenud Soome keskkriminaalpolitsei vaatleja hakkas hiljem kahtlustama, et Helsingi narkopolitseinikud olid hoiatanud suure narkolasti soomlasest vastuvõtjat, kes seetõttu jättis narkootikumidele järele tulemata.

Vahistatud eestlasest kulleri telefoniandmed kontrolliti hiljem üle. Neist selgus, et ta oli helistanud tundmatule ettemaksuga kõnekaardile.

Just selle kõnekaardi kasutajat hakkas keskkriminaalpolitsei pidama Helsingi politsei kaitstavaks informaatoriks. Nii keskkriminaalpolitsei kui narkopolitsei uurisid kõnekaardi andmeid, kuid omanikus selgusele ei jõudnud.

Teisegi juhtumi taustaks on informaatori kaitsmine. Süüdistaja andmetel võis narkopolitsei tahtlikult jätta uurimata informaatori Soomes sooritatud narkokuriteod. Helsingi politsei oli meest jälginud juba 2001. aasta suvest.

2002. aasta suvel sai Soome keskkriminaalpolitsei abipalve Eestist, kus paluti see mees kuulata üle seoses Eestis läbi viidava kriminaalmenetlusega. See seostus Soomes Espoos 2001. aastal toime pandud narkokuriteoga, milles osalemises meest kahtlustati. Mõned Soome keskkriminaalpolitsei politseinikud arvasid, et juhtumi kohta oleks pidanud menetluse algatama ka Soomes. Helsingi narkopolitsei aga ei alustanud menetlust, väites, et ei saa seda teha, sest Eesti politsei juba uurib juhtumit.

Kolmandas episoodis kahtlustatakse Helsingi narkopolitseinikku, kes helistas eestlasest informaatori ettemakstud kõnekaardile hoiatamaks teda telefonikõnede pealtkuulamise eest.

Politseinik helistas oma ametitelefonilt puhkuse ajal Roomast. Politseiniku kinnitusel seostus helistamine ühe teise uurimisega, mille kohta tema ülemus soovis saada lisainformatsiooni.

Mõlemad politseinikud on lükanud tagasi väited, et olid teadlikud Hämeenlinna politsei poolsest antud telefoninumbri jälgimisest. Ülemus ei teadnud väidetavalt isegi eestlase isikut.