Esimene britist Euroopa Kosmoseagentuuri astronaut küsis enda sõnul tundmatult naiselt, „kas see on planeet Maa?“, teatab ajaleht Telegraph.

Peake palus naiselt Twitteri vahendusel vabandust, sõnades, et tegu ei olnud „tüngakõnega“.

„Ma soovin vabandust paluda naiselt, kellele ma just helistasin ning kogemata laususin: „Tere, kas see on planeet Maa?“ – see ei olnud tüngakõne… lihtsalt vale number!“ kirjutas astronaut Twitteri kontol.

Mees saatis kosmosejaamast ka foto Maast, soovides kõigile imelist jõululaupäeva. „Ma loodan, et teil kõigil on imeline jõuluõhtu seal all,“ kirjutas ta. „Te paistate siit ülevalt väga kenad!“

Kes on Timothy Peake?

Timothy Peake on Briti armee katselendur, kes on sündinud 1972. aastal. Ta on lennanud paljudel kopteritel ning olnud ka lennuinstruktor. Pärast armeest lahkumist 2009. aastal asus ta tööle helikopteri vanem-testpiloodina kopteritootjas AugustaWestland, vahendab Eesti Kosmosebüroo.

Peake valiti Euroopa Kosmoseagentuuri astronaudiks 2009. aastal, 2010. aastal novembris läbis ta astronautide baastreeningu. Koos viie teise astronaudiga osales ta 2011. aastal rahvusvahelises eksperimendis, kus elati nädal aega Sardiinia koobastikus, eesmärgiga uurida inimkäitumist ekstreemsetes tingimustes.

2012. aasta juunis veetis Tim Peake 12 päeva 20 meetri sügavusel vee all Aquariuse keskuses (NASA ekstreemsete keskkondade keskus). Tema harjutused keskendusid protseduuride ja tehnikate väljaarendamisele, mis olid seotud mehitatud kosmoselaevade maandumisega asteroididele.

Peake, NASA astronaut Tim Kopra ja Vene kosmonaut Juri Malentšenko startisid Baikonuri kosmodroomilt 15. detsembril kell 13.03 Eesti aja järgi.

Kuus tundi ja 20 minutit hiljem põkkus kosmoselaev Sojuz TMA-19M Rahvusvahelise Kosmosejaamaga. Kaks Timi ja Juri veedavad Rahvusvahelises Kosmosejaamas järgmised kuus kuud.