Politsei sai taskuvarga kohta väljakutse õhtul kell 19.40, ent selleks ajaks olid noored enda pealehakkamisega suurema osa korrakaitsjate tööst juba enda kanda võtnud.

Taskuvarga kangelaslikult kinni püüdnud kodanike vägitegu jõudis avalikkuse silme alla eile õhtul varsti pärast juhtumi toimumisaega, kui pikanäpumehe teolt tabanud Jaan Kekišev juhtunut Facebooki postituse näol enda sõpradega jagas.

Kiire reageerimine

"[S]õitsin sõbranna seltsis troll number 1-ga Mustamäe poole. Mingi aja pärast ilmus meie kõrvale kahtlase välimusega noorhärra, rüperaal kilekotis kaasas," kirjeldas Kekišev juhtunut.

"Jälgisin seda noorsandi ning tuvastasin, et temal on silmi vaid mu sõbranna käekotile. Palusin siis sõbrannal oma käekott teisele õlale tõsta," rääkis Kekišev.

Pettunud tegelane märkas noormehe žesti ning pomises Kekiševi sõnul mõned ropumad sõnad, enne kui trollis edasi liikus.

"Silmi ma sellelt noormehelt enam maha ei saanud - nägin, et ta suundus järgmise neiu selja taha. Plaan oli tal ilmselge ja juba loetud sekundite jooksul oli näha, kuidas ta käsi lipsas neiu kotti ning sealt osavalt mobiiltelefoni oma taskusse pistis," kirjeldas Kekišev päti käitumismaneere.

"Nüüd oli asi kotis - kuritegu toimepandud ja tunnistajaid samuti jagus," rääkis noormees. Trollis häält tehes märkas juhtunut ka varguse ohvriks saanud neiu kõrval olev sõber, kes pikanäpumehe seepeale kinni võttis.

Järgnevalt tormas kohale juhtunut kirjeldanud noormees ise, et varga taskud tühjaks teha ja paluda kaasreisijatel oma väärtesemete olemasolu kontrollida. Järgmisesse, Hipodroomi peatusesse kutsuti juba politseipatrull vastu.

Kekiševi väitel üritas pätt trollis veel oma taskust mitme võõra inimese dokumenti ära peita ja maha visata, ent ka selle närisid osavõtlikud kodanikud õnneks läbi.

"Nõnda me siis läksime - mina, neiu ja neiu sõber koos selle pätiga trollipeatusesse patrulli ootama. Vargus oli sooritatud ja noorsandil väljapääsu polnud," rääkis Kekišev.

Peagi saabus sündmuskohale ka patrull, kes varganäo koos varastatud dokumentide ja muu kraamiga endaga kaasa võttis.

Kiiduväärt käitumine

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Andres Sanga teatel toimetas politseipatrull 25-aastase mehe varguses kahtlustatavana jaoskonda ning juhtunu uurimiseks alustati ka kriminaalmenetlus.

Mees on politseile tuttav juba varasemast ajast ja kahtlustatavat on ka varem varavastaste kuritegude eest karistatud. Politsei teatel taotleb prokuratuur homme kahtlustatava vahistamist.

Politsei pressiesindaja sõnul pöördus pärast selle juhtumi meediasse jõudmist täna politseisse veel üks varguses kannatanu, kelle sõnul langes ta sama mehe ohvriks.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse Lääne teenistuse vanem Jan Lants kiidab päti kinni püüdnud kodanike käitumist.

"Varguses kahtlustatava kinni pidanud noormeeste käitumine oli õige ja tervitatav, alati tuleks sekkuda, kui keegi näeb kuriteo toimepanemist," ütles Lants Delfile.

"Samas tuleb olla kindel, et sekkumise tõttu ei muutu inimene ise abivajajaks," hoiatab Lants. "Kui on kahtlus, et füüsiline jõud kurjategijast üle ei käi, siis tuleks vähemalt võimalikult kiiresti juhtunust politseile teada anda ning võimalusel jälgida, kuhu teo toimepanija liigub."