Tartu maakohtu Viljandi kohtumajas toimus täna kinnine istung Paalalinna kooli tulistamise kriminaalasjas. 16-aastast noormeest süüdistatakse õpetaja tapmises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene ütles, et kohtus uuritud tõendid kinnitavad seda, et süüdistatav pani kuriteo toime ette planeeritult ja põhjalikult läbimõeldult. Prokurör leidis, et õpetaja ei andnud alust tema suhtes vägivaldseks käitumiseks ega provotseerinud süüdistatavat ei varem ega kuriteo toimepanemise päeval. Prokurör palus noormehe talle esitatud süüdistuses süüdi tunnistada ja mõista talle 10-aastane vangistus. Prokuröri arvates tuleb noormeest tema süü suurust arvestades karistada maksimaalses karistusmääras, mida seadus võimaldab. Prokuröri hinnangul antud juhul kergendavad asjaolud puuduvad, kuna süüdistatava kahetsust ei saa pidada puhtsüdamlikuks.

Kaitsja vandeadvokaadi abi Mihkel Gaver ütles, et vaidlust ei ole selles, kas tema kaitsealune on põhjustanud õpetaja surma. Kaitsja leidis aga, et õpetaja käitumine oli süüdistatava jaoks solvav ja noormees pani teo toime pikemaajaliselt kogunenud emotsioonide pinnalt. Kaitsja ei nõustunud sellega, et süüdistatav oleks oma tegu pikalt ette planeerinud. Kaitsja hinnangul on antud juhul kergendavad asjaolud, et süüdistatav on uurimisele kaasa aidanud, tegu kahetsenud ja vabandanud. Samuti tuleb kaitsja sõnul arvestada süüdistatava alaealisusega ja sellega, et ta on varem karistamata. Kaitsja palus oma kaitsealusele süüdimõistmise korral mõista karistus alla seaduses sätestatud alammäära ja kaaluda karistuse mõistmist osaliselt tingimisi.

Kohtuistung oli alaealise süüdistatava ja kannatanute eraelu kaitseks kinnine.

Kohtuotsuse avalik kuulutamine toimub Viljandi kohtumajas 20. oktoobril kell 10.

16-aastast noormeest süüdistatakse Viljandi Paalalinna kooli õpetaja tapmises ning tulirelva ja padrunite ebaseaduslikus käitlemises. Süüdistuse järgi võttis noormees eelmise aasta 27. oktoobril oma vanemate tuppa peidetud relvakapi võtme, avas sellega relvakapi ja võttis sealt salaja isale kuuluva revolvri Amadeo ROSSI -851 ning üheksa padrunit. Relva ja padrunid võttis süüdistatav samal päeval kooli kaasa. Kella kahe paiku tulistas ta korduvalt õpetajat, kes suri saadud vigastustesse. Süüdistatav viibib vahi all.

Lõuna ringkonnaprokuratuur teatas veebruaris, et siis jõudis nendeni Viljandi koolitulistamises kahtlustatava noormehe tervisliku seisundi hindamiseks tehtud ekspertiisi vastus. Ekspertiisi läbi viinud eksperdid on arvamusel, et kahtlustatava tervislik seisund võimaldas tal oma tegudest aru saada ehk noormees oli süüdiv.

Viljandi Paalalinna koolitulistamises mullu 27. oktoobril hukkus 56-aastane saksa keele õpetaja Ene Sarap. Tulistamine toimus tunni ajal, lisaks kahtlustatavale noormehele viibis klassis veel neli õpilast, kes viga ei saanud.