Ida-Eesti päästekeskus teatas, et täna juhtus Toilas mereõnnetus, kus kolmeliikmeline keskealiste meeste seltskond koos paadiga ümber läksid ja merre kukkusid. Kaks meest päästeti, kuid üks on veel kadunud, otsingud kestavad.

Kell 10.12 teatati häirekeskusele, et merel hakkab paat ümber minema, milles on kolm inimest. „Sündmuskohale jõudes olid ees juba kohalikud kalurid, kellele õnnetuse kohta esimesena info ka laekus,“ rääkis Toila Merepääste juhatuse liige Mehis Luus. „Just sel hetkel tõmbasid kalurid paati teise ellujäänu ning suundusid kannatanutega kaldale, meie aga alustasime sündmuskohal otsingutega.“

Päästetute sõnul kolmas, kes veel kadunud on, ei osanud ujuda. Praegu kestavad isiku otsingud.

Seni pole otsingud kahjuks vilja kandnud ning vabatahtlikud merepäästjad plaanivad juba homme jätkata kaldaotsingutega.

„Kannatanutel polnud seljas päästeveste, mis seadis nende elu suuremasse ohtu,“ sõnas päästetöö juht Jõhvi operatiivkorrapidaja Ilja Andrejev.

Politsei selgitas välja, et hädaabi kõne tuli läbi mitmete isikute ja minuteid hiljem, kuna hädas olnud inimesed helistasid oma sõbrale, kes kahjuks samuti kohe häirekeskusesse ei helistanud.

Päästekeskus rõhutab, et merel turvaliseks liiklemiseks tuleb enne sadamast lahkumist veenduda, et alus on heas tehnilises seisukorras ning alati tuleb arvestada ilmastikuga ja kanda päästevesti. Esialgse info kohaselt on tegemist kohalike kalameestega. „Kalurid arvavad, et neil on piisavalt kogemusi merel hakkama saamiseks ja ei vaja päästevesti, see segab neid, kuid loodus on ettearvamatu ja külm vesi teeb inimese ruttu liikumisvõimetuks,“ selgitas Andrejev.

Päästjad tuletavad inimestele meelde, et hädas olles tuleb esimeses järjekorras helistada häirekeskusesse numbril 112, et pääste, kiirabi või politsei saaksid juba sündmuskohale sõitma ja õnnetust lahendama hakata. Hädaolukorras loeb iga sekund ja minut. Häirekeskusel on olemas otsekontaktid nii politsei, kiirabi, pääste kui ka vabatahtlikega.

Sündmusele reageerisid Toila vabatahtliku Merepääste vabatahtlikud, Jõhvi, Kohtla-Järve ja Sillamäe päästemeeskonnad, lisaks Sillamäe päästepaat, kaks kiirabi, Jõhvi operatiivkorrapidaja, piirivalve kaater ning politseipatrull, kes kaasas ka piirivalve helikopteri.

Päästetööjuhi Ilja Andrejevi sõnul tegutsesid Toila merepääste vabatahtlikud kiiresti ja professionaalselt. „Vabatahtlike abi merepääste sündmustel on väga suureks abiks, kuna nad tunnevad oma piirkonda hästi ja jõuavad kohalikele sündmustele kiiresti,“ ütles Ilja Andrejev.

Tänavu on Eestis uppunud juba 31 inimest, neist 7 merel.

Meresõiduohutuse põhireeglid

Arvesta oma oskuste, vilumise ja võimalustega. Ära võta riske.
Arvesta ilmaprognoosi ja võimaliku olude muutumisega
Kogu pardal oleku aja peaksid reisijad kandma päästeveste - hädaolukorras on nende leidmine ja selga panemine tunduvalt keerulisem.
Enne veele minekut tuleb veenduda, et alus on tehniliselt korras ja kütuse kogus on piisav.
Pardal olgu nii palju inimesi, kui aluse kandevõime lubab.
Mõistlik on merele minna ja merel olla kainena, kindlasti ei tohi aga ületada lubatud alkoholi piirmäära.
Töökorras peavad olema ka navigeerimisseadmed ja sidevahendid.
Kaasa võiks võtta laetud akuga veekindlas ümbrises mobiiltelefoni.
Õnnetusse sattudes või õnnetust märgates tuleb sellest teada anda kas numbril 112 või merevalvekeskusele numbril 619 1224. Raadio teel saab merevalvekeskust kutsuda kanalil VHF 16 ja 69.