Öösel kella 1.26 paiku teatati häirekeskusele, et Järvamaal Väätsa vallas Piiumetsa külas põleb vana mõisahoone. Juba avastamise hetkel oli teine korrus lausleekides. Päästjate saabudes oli tuli nii katusest kui ka akendest väljas, mõni hetk hiljem kukkus katus täies ulatuses sisse.

Päästjate saabudes põles 20x40 meetri suurune hoone täisleegiga. Kohe alustati kustutustöödega ning takistati tulelevikut lähedalasuvatele hoonetele, teatas Lääne päästekeskuse pressesindaja. Kell 3.10 saadi tulekahjule piir peale ning jätkati võimalike tulekollete likvideerimist. Hoone puidust teine korrus hävis tules täielikult, alles jäi kivist esimene korrus.

Hommikul olid päästjad veel sündmuskohal ja tegid järelkustutustöid.

Mõisahoonet kustutasid Paide, Türi päästekomandod ning Oisu, Väätsa ja Vahastu vabatahtlikud päästjad.

Kuigi mõisahoone hävis tules täielikult ja püsti jäid vaid esimese korruse kivist seinad, suudeti ära hoida tule levik lähedal olnud kahele paneelmajale. Oht leekide levimisele oli suur, sest põlengust lendas hulga sädemeid paneelmajade poole.

Mõisahoone seisis juba aastaid tühjana ning elektrit seal sees ei olnud. Seega sai põleng tõenäoliselt alguse süütamisest. Vallavanem Lauri Läänemetsa kinnitusel ei olnud maja muinsuskaitse all.

Ükski inimene põlengus vigastada ei saanud.