"Kogu olukord on täpsustamisel," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler valitsuse pressikonverentsil.

"Esiti tuli suitsu ruumist, kus on maa-ameti serveriruum, sellega seotud infosüsteemid. Aga elekter on välja lülitatud ja seetõttu on ka kõik olulised keskkonnaministeeriumi infosüsteemid häiritud. Püüame võimalikult kiiresti ülejäänud teenused korda saada," rääkis Kiisler ja lisas, et põleng võis alguse saada UPS-idest.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Tiina Reinart ütles Delfile, et serveriruumist tuli veidi tossu, kuid tõsist põlengut ei olnud. "Tegeleme sellega, et välja selgitada, mis täpsemalt juhtus," sõnas Reinart.

Ta lisas, et keskkkonnaministeeriumi valitsemisala e-teenustest on maas keskkonnaministeeriumi, -ameti, -agentuuri, -inspektsiooni, loodusmuuseumi, keskkonnauuringute keskuse ja maa-ameti veebileht. Samuti on häiritud mitmed teised maa-ameti veebiteenused ning ei tööta ilmateenistuse veebileht ilmateenistus.ee ja emhi.ee.

"Võimalik, et mingeid häireid on kuskil veel," sõnas Reinart.

Ministeeriumi IT-juht Marko Arula ütles Delfile, et esialgse vaatluse põhjal on üsna ilmne, et põleng sai alguse UPS-i akudest. "Täpsemalt ei tea, kas mõni aku plahvatas, aga akuplokk on kurja juur. See läks põlema ja on kõrbenud. Mujal kuumakahjustusi ei ole," kinnitas Arula.

Akuploki põleng tekitas omakorda plastosade kärssamist, mistõttu levis üle ruumi suitsu ja tahma.

"Serverid ja muud seadmed pealtnäha kahjustada ei saanud, aga kui ruumis pikemalt olla saab, on võimalik seda kontrollida," lisas Arula.

Põhjus, miks nii suurel hulgal teenuseid maas on, seisneb selles, et kolmel lähestikku oleval serveriruumil on sama jahutussüsteem, mis hetkel ei tööta. "Teises serveriruumis polnud võimalik temperatuuri hoida. Seetõttu ei saa me kahte ülejäänud serveriruumi käigus hoida," selgitas Arula.

Vahepeal olid keskkonnaministeeriumiga seotud infosüsteemid häiritud ka seetõttu, et välja oli lülitatud elekter.

Andmete varundamisega probleeme ei ole.

Uudis on täiendamisel!