Täna kella 12.16 sai Häirekeskus teate, et Rohuneeme sadama lähistel, umbes 400 meetri kaugusel kaldast on hätta sattunud alus. Häirekeskus suunas hädakõne edasi PPA merelvalvekeskusele, kes hakkas juhtima päästeoperatsiooni, kuhu kaasati Tallinna kordoni merepäästepatrull, PPA kopter ja Viimsi vabatahtlikud merepäästjad ning kaldal olid valmisolekus Päästeameti päästjad ja kiirabi.

Kell 12.34 jõudis sündmuskohale Tallinna kordoni kaater M15. PPA kopter viis kaks inimest, kellest üks oli väikelaeva juht, Miiduranna sadamasse. Reisijate ohutuse tagamiseks olid ülejäänud seitse reisijat merevalvekeskuse juhendamisel suunatud aluselt päästeparve. M15 patrullkaatri liige viis ujudes päästeotsa päästeparveni, millega tõmmati parv patrullkaatri juurde, mis aitas reisijad toimetada Rohuneeme sadamasse. Kella 13.15ks olid kõik inimesed turvaliselt sadamas ning meedikute abi keegi ei vajanud.

Õnnetusse sattunud alus jäi sündmuspaika, sest asus madalikul sedavõrd keerulises kohas, et sellele polnud patrullkaatriga võimalik ohutult ligi pääseda.

Alusel oli kokku üheksa inimest, neist viis olid Soome kodanikud. Kaater oli teel Naissaarelt Vana Kalasadamasse. Väikelaeva juhtinud 40-aastane mees oli kaine ning omas väikelaeva juhtimisõigust.

Tallinna kordoni merevalveteenistuse vanema Toomas Lindjärve sõnul on veel vara öelda, mis õnnetuse põhjustas.

„Kindlasti mängisid rolli rasked ilmastikutingimused, sest merel puhus tugev tuul. Enne mereleminekut peab laevajuht jälgima alati ilmaennustust, et veenduda, kas tema oskused ja aluse omadused on piisavad ohutult navigeerimiseks. Kindlasti tuleb mereleminekul veenduda ka selles, et kaasas on piisavalt kütust sihtkohta jõudmiseks ning et töötaksid (raadio)side- ja navigatsioonivahendid. Alus peab vastama mereohutusnõuetele ning juht peab tagama, et kaasas oleks piisavalt päästevarustust - näiteks, et päästevestide arv vastaks alusel olevate inimeste arvule,“ ütles Lindjärv. „Täna õnnetusse sattunud aluse reisijatel olid merepäästjate saabumisel kõigil päästevestid seljas,“ lisas ta.

Vajalikud kontaktid merel hätta sattudes:
JRCC Tallinn (Merevalvekeskus): 619 1224 või hädaabinumber 112
Raadiosidekanalid merel:
VHF 16 või VHF DSC 70