Kahtlustatakse, et jõuku kuulunud mehed üürisid 2015. aasta juunis Kanta-Häme maakonna Loppi omavalitsuse Läyliäineni külas suvila, et võtta seal vastu, segada ja pakkida Soome toodud narkootikumipartii, vahendab Karjalainen.

Politsei teatel peideti narkootiline aine üürisuvila ümbruses metsa mitmetesse maastikupeidikutesse.

Politsei konfiskeeris 2015. aasta juunis ja juulis ning novembris Läyliäinenis asuvatest maastikupeidikutest kokku 14,5 kilogrammi amfetamiini ja viis kilogrammi hašišit.

Samast partiist pärit olnud kaks kilogrammi amfetamiini konfiskeeriti Helsingis 2015. aasta juulis.

2016. aasta kevadel mõisteti viis Eesti meest sellega seoses Espoo esimese astme kohtus vangi. Hyvinkää esimese astme kohtus mõisteti lisaks vangi veel kaks Soome meest.

Kaks soomlast mõisteti hiljem Helsingi ringkonnakohtus õigeks.

Nüüd lõppenud eeluurimine puudutab eriti kurjategijate jõugu juhiks peetavat 42-aastast eestlast, keda kahtlustatakse narkootiliste ainete Soome vedamise juhtimises Eestist.

Eeluurimise jaoks moodustati rahvusvaheline uurimisgrupp, kuhu kuulusid Soome, Eesti ja Rootsi politsei ja prokuratuuri ning Europoli ja Eurojusti esindajad.

Eeluurimise ajal kohaldati kahtlustatavate vastu ulatuslikult salajasi uurimistoiminguid eriti Eestis.

Eeluurimine on eeldanud tihedat koostööd uurimisgrupi Eesti ja Soome liikmete vahel.

Kuritegeliku jõugu juhiks peetav 42-aastane eestlane ning Soome veetud narkopartii üheks vastuvõtjaks peetav 29-aastane eestlane peeti kinni Soome prokuratuuri välja antud Euroopa vahistamisorderi alusel Tallinnas 2016. aasta novembris ja nad anti eeluurimiseks ja võimalikuks kohtuprotsessiks Soomele välja.

Samal ajal peeti Helsingis kinni 36-aastane eestlane, keda kahtlustatakse jõugu teise juhtisikuna tegutsemises, teatas Soome politsei.