Esimesena põlengupaika jõudnud Orissaare päästekomando päästja sõnul põles kõik ümberringi: nii kadastik, kulu kui ka männinoorendik. Leegid ulatusid puude latvadesse. Põleng ohustas ka otseselt ühte maja ja sauna, kuid tule liikumine peatati kolmkümmend meetrit enne maja.

Maja elanikud Katrin ja Hilja kiidavad päästjaid, kes kiirelt kohale saabusid. „Kui veel viis minutit oleks läinud, oleks tuli katuses olnud,“ räägib tütar Katrin.

Katrini sõnul istus ta toas ja tundes suitsulõhna imestas veel endamisi, et miks sellise palava ilmaga naabrimees pliiti kütab ja nüüd ajab see suitsu sisse.

Õue minnes nägi ta aga pabinas naabrimeest ja metsa poole vaadates nägi, et tuli läheneb suure praksumisega ja männid põlevad latvadeni.

Katrin kirjeldab olukorda, et hakkas vett pangedega majale viskama, et jahutab ehk. Tema ema päästis samal ajal majast töövahendeid ja arvutit, viies need paarsada meetrit eemal asuvasse valmivasse majja.

Katrin lisab, et üks maja neil juba hävines ja praegu elavad nad emaga rendipinnal ning kui näed, et tuli on minutite kaugusel, siis tekkis kirjeldamatu õudus.

Hilja sõnab, et nad on praegu rendipinnal ja see veel puudus, et ka see oleks hävinenud. Oma kodu kaotas Hilja kolm aastat tagasi jaanuaris, kui lume raskuse all elumajal katus sisse langes.

Kokku põles kulu, kadastikku ja männinoorendikku Nurme külas kuni 10 hektarit. Põleng oli kahel maa-alal vahemaaga viissada meetrit.

Põlengut kustutas Orissaare pääsatekomando kahe autoga, Muhu vabatahtlikud kahe autoga, Kuressaare põhiauto koos haagisel transporditava Argoga ja Kõrkvere vabatahtlikud.

Sündmuspaigal viibis ka Kuressaare juhtimisauto. Väga suurt abi osutasid tule kustutamisel kohalikud elanikud.