Täna kell 15.45 sai häirekeskus teate, et Sillamäel Kesk tänaval on tulekahju tööstusettevõtte Silmet hoones. Päästjad on kindlaks teinud, et põleb kile ning hoones sees on ladustatud keemilisi aineid. Osa põleva hoone katusest on tulekahju tagajärjel sisse varisenud. Päästjad kustutavad hoone tulekahju väljastpoolt, hoonesse siseneda ei ole võimalik.

Kustutustööd hetkel kestavad, neljakordses hoones on kokku varisenud kolmas ja neljas korrus. Päästetööde käigus on arstiabi vajanud juba neli päästjat.

Kannatanud kohalike elanike ning ettevõtte töötajate kohta ei ole.

Molycorpi kommunikatsiooni asepresident Jum Sims teatas, et Molycorp Silmetis on tulekahju hoones, kus toodetakse haruldasi metalle: tantaali ja nioobiumit. "Hetkel puuduvad teated ohvritest ning kõigi Molycorp Silmeti töötajatega on kõik korras. Tulekahju tekkepõhjused on väljaselgitamisel," teatas Sims.

Päästeameti teatel sisaldab suits ohtlikke ühendeid ja võib mõjuda hingamisteedele. Kui kellelgi on tekkinud tervisehädasid, siis saab nõu küsida mürgitusteabe infotelefonilt 16662 või pöörduda kohalikku tervishoiu asutusse.

Kell 20.45 teatas Ida päästekeskus, et sündmuskohale jõudis erikeemiatalitus, kes teostab mürgise suitsu leviku mõõdistamist ning nõustab päästetöödel.

Sillamäe linna elanikel palutakse püsida siseruumides, sulgeda aknad ja uksed, kuna tulekahjust tulev mürgine suits levib Sillamäe linna peale. Mürgine suits mõjub kuni kahe kilomeetri raadiuses. Halva lõhna tundmisel tuleks hoiduda siseruumidesse.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse info kohaselt tekivad kile ja PVC põlemisel hingamisteid ärritavad ühendid. Hingamisteede ärrituse ja kahjustuse tunnuseks on eelkõige köha, mis hiljem võib viia hingamisraskusteni. Kahjustus sõltub inimese eelnevast üldseisundist ja sissehingatavate ühendite hulgast. Köha või hingamisraskuste tekkimisel palub Ida päästekeskus pöörduda kohalikku tervishoiu asutusse või helistada mürgistusteabe nõuande telefonil 16662.

Sündmuskohal töötavad päästjad Sillamäe, Narva, Jõhvi, Kohtla-Järve ja Iisaku päästekomandodest ning kohale on toodud eritehnika.

Silmeti endine omanik Tiit Vähi ütles Delfile, et tema teada sai tulekahju alguse remonditööde käigus. "Ma usun, et probleem on olnud selles, et hoones nr 51 tehti suurekabariidilisi remonditöid, kaasa arvatud keevitust. Ma olen kuulnud, et tööpäeva lõpu poole läks midagi põlema, tulekahju arenes. Olen saanud Silmeti inimestelt infot, et inimesed ei ole kannatada saanud," rääkis Vähi. Vähi sõnul põleb sisehoones plastik, mis on tekitanud palju suitsu.

Sillamäel viibiva fotograafi Sergei Stepanovi sõnul linnas paanikat ei ole. Mehe sõnul nägi ta kella 7 ajal ehk 5-6 inimest, kuid sel kellaajal on neid Sillamäe peatänaval ikka rohkem. "Üks kandis ka maski, gaasimaski," rääkis Stepanov Delfile.

"Terve linn haiseb põlenud plastiku järele," lisas Stepanov ja ütles, et suits liikus viimati tuule suuna pöördudes Narva poole.