Kohus tunnistas Egert Musta (33) süüdi korduvas kehalises väärkohtlemises ja eluohtliku tervisekahjustuse tekitamises ning mõistis talle liitkaristuseks üheksa-aastase vangistuse.

Karistuse kandmise algusajaks loetakse Musta kahtlustatavana kinnipidamise päev 18. september 2014, ütles Delfile Harju maakohtu pressinõunik Kristina Ots.

Mustalt mõisteti kannatanu esindaja kasuks 50 000 eurot ja riigi tuludesse menetluskulud 2922,63 eurot.

Põhja ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt on eeluurimisega tuvastatud, et Egert Must peksis 3.-16. septembril 2014 Maardus asuvas majas oma elukaaslase tütart, põhjustades talle valu ja tervisekahjustusi, nende hulgas ühe eluohtliku vigastuse.

Kohtuistungil tunnistas Must end süüdi osaliselt. Musta kaitsja palus tema kaitsealuse süü ümber kvalifitseerida, väites, et kehavigastuse tekitas Must lapsele ettevaatamatusest. Korduvas kehalises väärkohtlemises palus kaitsja Must õigeks mõista.

Kohtuasi lahendati üldmenetluses.

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul, alates kohtuotsuse koopia kätteandmisele järgnevast päevas.

Prokurör Saskia Kask ütles Delfile, et otsustab pärast kohtuotsusega tutvumist, kas kaebab selle edasi või mitte, kuna tema meelest oli Mustale määratud karistus liiga leebe. Nimelt taotles prokurör Egert Mustale 12-aastast vangistust.

Põhja ringkonnaprokurör Saskia Kask ütles 23. märtsil maakohtus peetud kõnes, et see kuritegu väärib maksimaalset seaduses ette nähtud karistust, kuna on täielikult muutnud väikese tüdruku elukvaliteeti ja seda kogu eluks: „Vaid kaks aastat oma elust sai ta elada terve ja täisväärtuslikuna. Tõenäoliselt ei saa ta kunagi minna tavalisse lasteaeda, kooli, tööle ning vajab elukestvat hooldamist ning kõrvalist tuge eluga toimetulekul.“

„See kuritegu ei ole muutnud ainult lapse elukvaliteeti, vaid ka kõigi tema lähedaste oma, kes on pidanud oma elu seetõttu täielikult ümber korraldama ning kes lapsega igapäevaselt tegeledes on sunnitud seda kuritegu üha uuesti ja uuest meenutama,“ lisas prokurör.

Musta kaitsja Natalia Lausmaa oli aga seisukohal, et Musta süü raske tervisekahjustuse tekitamisest tuleks hinnata ümber raske tervisekahjustuse tekitamiseks ettevaatamatusest ning mõista talle sellest tulenevalt kergem karistus. Samuti leidis advokaat, et Musta süü piinamises ei ole tõendatud ning selles süüdistuses tuleks ta õigeks mõista.

Mees tunnistas ennast kohtus osaliselt süüdi. Ta tunnistas, et oli ettevaatamatuse tõttu põhjustanud lapsele raske tervisekahjustuse, ent piinamise paragrahvis ta ennast süüdi ei tunnistanud.