Eesti Energia andmetel said kannatada tööülesandeid täitnud Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse, Narva elektrijaamade ning teiste alltöövõtjate töötajad. Kiirabile anti üle kaheksa inimest. 

RusDelfi teatel oli õnnetuse toimumise hetkel hoone lähedal juhuslikult tõstukijuht, kes läks appi. „Ta oli möödumas, kui kuulis töölisi vastu seinu tagumas. Ta sõitis tõstukiga ukse juurde, tõstis selle üles ja lasi inimesed välja. Välja voolanud tuhk oli kuum ja vähemalt üks haavatu oli põletustega, napilt elus," ütles Auveres elektrijaamas töötav inimene RusDelfile.

Eesti Energia pressiesindaja lükkas selle väite tagasi. "Tuhk seisnud punkris juba mitu päeva ning jahtunud. Kuumast tuhast ükski töötaja põletushaavu ei saanud, peamiselt olid tervisekahjud seotud tuha sissehingamisega," kinnitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Narva haiglast öeldi Delfile, et Auverest toodi haiglasse kaheksa inimest, kellest kolme seisund on raske.

Narva Haigla juhataja Pille Letjuka sõnul on kolm inimest intensiivravis kunstlikus koomas. "Neil on hingamisteede kahjustus," rääkis Letjuka. "Nad hingasid sisse tuhka, mis ei ole ainult mehaaniline hingamise takistus, vaid sellele lisandus ka keemiline komponent."

Letjuka viitas erakorralise meditsiini osakonna vanemarstile, kelle sõnul on kolme patsiendi seisund suhteliselt stabiilne. Patsientide hingamisteid puhastatakse, et viia välja keemilisi jääke.

Letjuka sõnul konsulteerivad Narva haigla arstid kolleegidega ja otsustavad patsientide seisundi järgi, kas neid on vaja viia edasi mõnda teise haiglasse. "Kui vajadus tekib siis me kindlasti transpordime," sõnas haigla juhtaja.

Viiel ülejäänud Auverest toodud patsiendil on Letjuka sõnul kergemad vigastused. "Neil on kergemad hingamiskahjustused, kurgu- ja silmakahjustused, nad ei vaja intensiivravi, vaid jälgimist," kõneles Letjuka.

Keemiline komponent, mille nimetust Letjuka öelda ei osanud, võib mõne aja möödudes põhjustada hingamisteedes turseid. Töökaitsevahendite kasutamise kohta Letjukal info puudus.

Delfile teadaolevalt on põlevkivituhk väga lenduv ning võib hingamisteed ummistada. Lisaks on tuhk aluseline ning võib seetõttu tekitada söövituse hingamisteedes.

Eesti Energia teatel on elektrijaama ehitusobjektile registreerunud töötajate nimekiri üle kontrollitud, kadunuks jäänuid ei ole.

Ida päästekeskus sai väljakutse kell 13:56 ja kell 16:24 lahkusid päästjad sündmuskohalt. Päästjad aitasid elektrijaama päästekomandol inimesed evakueerida ja kontrollisid soojuskaameratega ruumi tuleohtlikkust. Päästeameti töötajad tegid kindlaks, et õnnetusega tuleohtu ei tekkinud.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik selgitas, et Auvere elektrijaama tuhaärastussüsteemist välja paiskunud tuhk oli seisnud punkris juba päevi ning jahtunud. "Tegemist ei olnud värskelt protsessist väljunud tuhaga," täpsustas Vennik. "Kannatanud said tuhaga kokkupuutest peamiselt hingamisteede kahjustusi."

Põlevkivi põlemisel tekkinud tuhk on väga kuum, katlast väljudes umbes 500 kraadi ning seetõttu segatakse seda tuhaväljale pumpamiseks veega. Venniku sõnul juhtuski õnnetus punkris ehk sõlmes, mis elektri tootmise protsessis eelneb tuha ja vee segamisele. 

Põlevkivi põletamisel tekkib iga tonni põlevkivi kohta pool tonni tuhka ning elektrijaam suudab täisvõimsusel tekitada tunnis üle saja tonni tuhka. 

Auvere uue elektrijaama ehituse peatöövõtja on Alstomi konsortsium ning käesolev aasta on planeeritud jaama käivitustöödeks. Jaama üleandmine Eesti Energiale on planeeritud käesoleva aasta lõpuks.