55-aastane süüdistatav, kes kohtusaali toodi käeraudades ja mitme politseiniku range valve all, oli rahulik ja pigem heas tujus. Ruudulise särgi krae püsti, seadis ta end süüpingis nii mugavalt istuma kui Viljandi kohtumaja puupingid võimaldasid. Kannatanute loetelu peale mees muheles.

Aivar Visnapi tegude läbi kannatanud muusik Hedvig Hansoni pere paistis end kohtusaalis hoopis kehvemalt tundvat. Hanson tuli istungile koos mõlema pojaga. Noorem poeg tundus Visnapit sedavõrd kartvat, et ema hoidis tal ümbert kinni ja seadis end istuma nii, et laps süüdistatavat ei näeks. Süüdistuse järgi üritas Visnap tänavu 7. juuli öösel tappa nii Hedvig Hansonit ja tema kahte alaealist last, kes magasid majas, mille mees süütas.

Nii Lõuna ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa, Visnapi kaitsja Mart Sikut kui kõik kannatanud taotlesid kohtult istungi täielikult kinniseks kuulutamist menetlusosaliste eraelu ja alaealiste kaitseks. Kohus kuulutaski istungi kinniseks ning avalikkus pääseb istungile ligi alles siis, kui kohus lõpuks otsuse kuulutab. Eraldi loaga sai istungile jääda vaid sotsiaalkindlustusameti ohvriabi töötaja, kes toetab Hansoni lapsi ütluste andmisel.

Ühtlasi hoiatas kohus osapooli, et kohtusaalis toimuvast avalikkusele info andmine on rangelt keelatud.

Süüdistuse kohaselt valas süüdistatav tänavu 7. juulil tahtliku tapmise eesmärgil öisel ajal bensiiniga üle kannatanule kuuluva Viljandimaal asuva elamu trepi ja osa seinu, olles teadlik, et majas viibib kannatanu koos kahe alaealise lapsega. Samuti viibis majas kannatanu tuttav mees. Seejärel süütas süüdistatav maja ja põhjustas reaalse ohu kannatanute elule, tervisele ja varale. Pärast maja süütamist summutas kannatanu tuttav leeke, kuid süüdistatav püüdis teda takistada. Tapmine jäi lõpule viimata, kuna kannatanu tuttaval õnnestus osaliselt tuld kustutada ja kohale saabus Päästeamet. Sellega pani süüdistatav toime tapmise katse üldohtlikul viisil ehk mõrvakatse.

Samuti on mees süüdistuse kohaselt oma elukaaslase suhtes korduvalt vägivalda kasutanud.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa sõnul oli süüdistatava tahtlus suunatud majas viibinud inimeste tapmisele. „Kõigepealt ähvardas süüdistatav kannatanu koos majaga maha põletada, seejärel tõi kodust bensiinikanistri, valas majale bensiini ja pani selle põlema. Kogutud andmetele tuginedes oli süüdistatav oma tegevuse käigus teadlik, et majas on kaks alaealist last ja kaks täiskasvanut. Seega on prokuratuur veendunud, et lisaks ähvardamisele plaanis süüdistatav maja süütamisega tappa majas viibinud inimesed,“ ütles Talimaa.