Ei olnud teada, kas noorukil on ka varem olnud kokkupuuteid relvadega, ometigi nähtus fotolt, et poseerimiseks oli relvataoline ese kusagilt saadud. Selgus seegi, et tegu on keerulise sotsiaalse taustaga noorukiga, teatas politsei.

Võimaliku ohu tõrjumiseks kontrollis politsei noorukit ja tema elamut. Viimasest leiti ka relvataoline ese, mida sotsiaalmeedias jagatud fotol eksponeeriti. Kuigi tegu oli airsofti õhkrelvaga, on kõrvalisel väga keeruline väliselt eristada seda ohtlikust tulirelvast. Hirmu tekitab seegi, et fotol sihitakse sisuliselt kõiki neid, kes pilti nägema juhtuvad.

Viljandi piirkonnapolitseinik Meelis Lill ütles, et politsei reageerib internetiavarustes levitavatele ohumärkidele samamoodi nagu igale teisele ohuilmingule avalikus ruumis. „Kui varem peeti relvaga vehkimist avalikus kohas ohumärgiks, siis tänased trendid on teinud igasuguse vägivaldse või vägivallale viitava sisu ohumärgiks ka internetikeskkonnas. Politsei kontrollib erinevaid infokildusid äärmise tõsidusega. Enamikul juhtudest selgub õnneks, et tegu ei ole reaalse ohu, vaid mõtlematu tegevusega. Seda eriti noorte inimeste puhul, kes ei mõtle tagajärgedele, mis mõne hirmutava foto üleslaadimisega võivad kaasneda. Räägime nendest juhtumitest nii laste, vanemate aga sageli ka koolipersonaliga, et kõigile oleks ühtmoodi arusaadav, milline käitumine on aktsepteeritav ning milline toob kaasa ohutunde, millele politsei reageerib,“ kirjeldas Lill.

Ta lisas, et paratamatult ei jõua politsei kogu internetiliiklust üksikasjalikult jälgida, mistõttu on oluline ohumärkidest veebikonstaablitele teada anda igaühel, kes neid avastavad.

„Meil on väga aktiivsed ja tähelepanelikud inimesed ning ümbruskonnas toimuv levib kiirelt, eriti just sotsiaalmeedia kaudu. Iga relvapilt ei pruugi olla reaalseks ohuks, kuid selle eksponeerimine, ka muu vägivaldse sisu jagamine tekitab kõrvalistes inimestes siiski hirmu. Selle tõttu kontrollime vägivaldset sisu jagavate inimeste tausta, relva olemasolu ning selgitame, kas ohtu sellest kellelegi on,“ kirjeldas Lill.

Ei ole olemas reegleid, et milline postitus on ohtlik ja milline mitte, kuid kahtluste korral on mõistlik info edastada veebikonstaablitele või kohalikku politseijaoskonda kontrollimiseks.

Lisatud foto õhkrelvast, mille politsei noormehe eluruumist leidis.