19. juulil tehti koostöös Politsei- ja Piirivalveameti eriüksuse K-komandoga snaiperrelvade abil kahjutuks 18. juulil kahe seenelise poolt Illuka vallas Permiskülast leitud kaks Teise maailmasõja aegset Saksa 105mm mürsku, teatas Ida päästekeskus.

„Meile teadaolevalt kasutasime Eestis esmakordselt ebastabiilse lahingumoona kahjutuks tegemisel snaiperrelva ja snaipreid. Selleks kaasasime me politsei- ja piirivalveameti eriüksuse K-komando,“ ütles Ida-Eesti pommigruppi juhataja Rauno Raidloo.

Raidloo sõnul oli tegu suitsumürskudega, mille sees on umbes pool kilo lõhkeainet ja suitsuaine. "See suitsuaine oli muutunud ebastabiilseks ja mürsu sees tekkis termiline protsess, mida ei saanud kontrollida. Termilise protsessi käigus tekib kuumus, mis hakkab lõhkeainet mõjutama," selgitas pommigrupi juhataja Delfile.

"Kuna me seda kontrollida ei saanud, siis tuli distantsilt mürskudesse augud sisse teha, et suitsuainele pääseks õhk ligi ja protsess kiireneks. Muidu suitseks see mürsk seal nädal aega ja terve selle aja oleks seal oht, millele ei tohi ligi minna."

Lasud sooritasid kaks meest ohutult distantsilt. Raidloo sõnul kasutatakse taolist taktikat mujalgi maailmas ning selline praktika on täiesti olemas.

Demineerijad tuletavad kõigile inimestele meelde, et igasugune kahtlane leid võib olla äärmiselt ohtlik ning kindlasti ei tohiks leidjad ohtlikke leide puutuda ning püüda transportida.