Viru ringkonnaprokuratuur süüdistab Paulust (54) suure varalise kasu saamise eesmärgil suure koguse hašiši ebaseadusliku käitlemise finantseerimises, vahendab ERRi uudised.

ERR-ile teadaolevalt jääb Pauluse kokkuleppekaristus samadesse piiridesse seitsmeaastase vangistusega, mille ta sai septembris Harju maakohtus samuti kokkuleppe tulemusel kuritegeliku ühenduse loomise, juhtimise, dokumendi võltsimise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest.

Prokuratuuri ja Pauluse karistuskokkuleppe peab kinnitama veel kohus.

Viru ringkonnaprokuratuuri poolt juba eelmisel aastal kohtusse saadetud kriminaalasjas on süüdistused kuritegeliku ühenduse moodustamises, sellesse kuulumises ja narkokuritegudes saanud ühtekokku 20 inimest, kellest osad olid koos Paulusega kohtu all ka tema juhitud kuritegeliku ühenduse mahukas kriminaalasjas Harju maakohtus.

Kohtuprotsess narkojõugu üle algab Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas alles 2018. aastal, kuna viis kaitsjat on terve 2017. aasta kinni Haron Dikajevi protsessiga Harju maakohtus. Viru maakohus ise oli valmis menetlusega alustama septembris 2017.

Süüdistus

Viru maakohtusse saadetud kriminaalasja süüdistuse kohaselt toimetas aastatel 2009-2013 tegutsenud jõuk Hispaaniast ja Hollandist Eestisse ja Venemaale umbes 6,6 tonni hašišit üle 23 miljoni euro väärtuses, samuti smugeldati Prantsusmaalt ja Belgiast Eestisse ja siit edasi Soome tuhandeid Subutexi tablette. Narkolaadungeid veeti spetsiaalselt salaveoks kohandatud 5. ja 7. seeria BMW-dega.

Süüdistuse kohaselt olid Ida-Virumaa narkojõugu moodustajateks ja juhtfiguurideks Erik Meier (44) ja German Svetšnikov (43), kes rahastasid kuritegeliku ühenduse tegevust nii enda, Pauluse kui ka Peep Haviku (52) rahalistest vahenditest.

Meier ja Svetšnikov olid Harju maakohtus arutusel oleva kriminaalasja süüdistuse kohaselt Assar Pauluse juhitud kuritegelikus ühenduses tema alluvad.

Ida-Viru kriminaalasjas tuvastas uurimine, et Meier ja Svetšnikov organiseerisid jõugu narkovedusid Hispaaniast ja Hollandist, samuti mujalt Euroopast ning juhendasid jõugu Pärnus ja Ida-Virumaal elavaid liikmeid.